Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


gnojna angina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ranka

04.11.2003. 16:32

Dijete mi unazad godinu dana stalno ima gnojne angine. Ponavlja se svakih 3-4 sedmice, praceno je prva tri dana jako visokom temperaturom te je stalno je pod antibioticima. Svi nalazi su uredni. Medjutim jedan doktor je rekao da je to PFAP??? S obzirom da nikad nisam cula za to (nisam sigurna ni da sam dobro napisala) mozete li mi Vi reci nesto vise o tome?

Zahvalna majka

Dr. Darko Richter

04.11.2003. 23:15

Nešto mi "zvoni", no morate biti malo precizniji. Za sada nisam ništa specifično našao što bi bio neki konkretni sindrom.

Dr. Darko Richter

05.11.2003. 00:25

Vjerojatno je taj doktor mislio ili rekao PFAPA. To je engl. kratica od: periodic fever, aphtous stomatitis, pharyngitis, adenitis. Obično ide s dosta izrazito povišenim leukocitima. Taj je sindrom relativno rijedak, ali dobro opisan. Počinje uvijek u djece mlađe od 5 godina. Svakih 2-5 tjedana javljaju se visoke temperature, afte u ustima, upala ždrijela i povećanje vratnih limfnih čvorova, sve u trajanju do 5 dana, zatim prolazi. Antibiotici i lijekovi za snižavanje temperature nemaju puno učinka, ali sistemno dati kortikosteroidi, npr. prednizolon 1 mg/kg, jednom ili ponovljeno dva puta, brzo dovode do oporavka. PFAPA ima i svoju diferencijalnu dijagnozu, tj. sve što liči na PFAPA ne mora automatski to biti, već postoji mala lista drugih sličnih bolesti (familijarna mediteranska groznica, reumatoidni artritis, familijarni hiper IgD sindrom, ciklička neutropenija, itd.). Mislim da sam prije par godina imao jedno slično dijete, koje je dobro odreagiralno na opisanu terapiju. No, naravno, po vašem opisu za sada ne mogu biti siguran da li su to jednostavno rekurentne angine, ili nešto više.

Ranka

07.11.2003. 11:52

Hvala Vam na odgovoru.
Opisacu Vam sada sve detaljno, pa ako Vam nije problem da mi ponovo odgovorite.

Dijete ima 22 mjeseca. Tegobe su pocele u februaru ove godine. Pocinje povisenom temperaturom, crvenilom zdrijela i bijelim naslagama samo na krajnicima. To prati i povecanje limfnih zlijezda ispod usiju. Iz brisa grla se nista nije uspjelo izolovati, a iz nosa je dva puta izolovan pneumokok. Ostali brisevi su bili u redu.
Periodi pojavljivanja su: 23 dana, 24 dana, 19 dana, 21 dan, 49 dana, 28 dana, 18 dana, 60 dana. Leukociti su 14 do 18. Dijete je koristilo, Penicilin, Eritromicin, Sumamed, Amoksiklav, Longacef, Linkocin. Da li je do poboljsanja doslo spontano ili zbog antibiotika ne znam, ali me interesuje koliko je to oboljenje opasno? Preporucena je operacija krajnika ako ne dodje do poboljsanja. Sta Vi mislite o tome?
Zaboravila sam napisati da su se leukociti sada spustili na 10, a zadnji put su bili cak 18,6. Nakon toga je on dobio linkocin, a kasnije klacid sirup poslije cega je doslo do tog poboljsanja. Nalaz imunoglobulina je u redu. Nadam se da sam Vam sada malo bolje objasnila cjelokupnu situaciju. Velika Vam hvala na Vasim odgovorima.
Pozdrav

Dr. Darko Richter

08.11.2003. 08:43

Ovo dosta nalikuje na PFAPA, ali u opisu nedostaju afte. Ima li afte? Ako da, onda je to najvjerojatnije PFAPA, pa idući puta treba pokušati liječenje prednizolonom u dozi od 1 mg/kg, jednokratno ili ponovljeno dvaput. Bez afti, slika nalikuje ponavljanim virusnim anginama. U jednom i u drugom slučaju od antibiotika se ne očekuje neki veliki učinak. Nije uobičajeno vaditi krajnike tako malenom djetetu, osim trećeg krajnika koji se nalazi iznad mekog nepca i ne može se vidjeti običnim pregledom ždrijela (potreban ORL pregled), no i to samo ako postoje specifične smetnje: hrkanje i disanje na usta, upale srednjeg uha.