Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


neurodermitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alma

05.11.2003. 00:55

Poštovani,
imam bebu od tri mjeseca kojoj je sa mjesec dana dijagnosticiran neurodermitis. Nakon primjene terapije stanje se poboljsalo ali je koza jos uvijek osjetljiva i peruta se. Po preporuci dermatologa koristimo Avene Trixene kremu za njegu i Avene termalnu vodu u spreju za čišćenje lica. Zanima me je li ta kozmetika primjerena i imate li neku drugu preporuku? Isto tako, dijete iskljucivo dojim pa me zanima koje namirnice trebam izbjegavati u svojoj prehrani?
Hvala

Dr. Darko Richter

07.11.2003. 22:05

Ako dojenče ima neurodermitis, to je znak atopije, tj. stanja organizma sklonog alergijskim reakcijama. Osobito u malo proširenijim oblicima neurodermitisa može se počesto naće određena specifična alergija, npr. na jaje ili kravlje mlijeko. No, to treba prvo alergološki testirati. Tek tada se mogu dati određene preporuke što da majka koja doji ne jede, jer doista većina tvari preko dojke može ući u organizam dojenčeta. Kožu je važno PERMANENTNO njegovati neutralnim mazilima (od ulja, masti i krema, do mlijeka za tijelo), dvaput dnevno, te POSLIJE svakog kupanja, ako se dogodi nakon što je koža već bila namazana. Možete isprobavati čitav niz tih neutralnih krema, od Nivee, Eucerina, Linola Fett-a, Novaderm Senstive, Johnson-Johnson baby ulje, itd. itd. dok ne nađete onu koja će vašem djetetu najbolje odgovarati. No, povremeno se koža pogorša i unatoč redovitom mazanju, pa tada treba stavljati kreme s kortikosteroidnim sastavom, npr. Afloderm, Elocom, Beloderm, Cutivate, itd., a u slučaju bakterijske superinfekcije, i kombinirane kortikosteroidno-antibiotske kreme (Diprogent, Garasone, Geokorton, Triderm, itd.). S vremenom, obično oko 3.-5. godine života, neurodermitis se spontano povlači ili znatno popravlja. Alergija, međutim, ako je prisutna, uglavnom traje i dalje u vidu alergizacija na nove alergene, u toj dobi obično one u zraku (grinje, peludi, dlaku životinja, itd.).