Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Grcevi?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Igor

16.04.2002. 13:24

Dobar dan.
Moja kcerka je stara 2 mjeseca i dobro napreduje (rodena je sa 3200g; sada ima 5 kg) i gotovo je iskljucivo na majcinom mlijeku (eventualno 1x dnevno Aptamil1). U posljednjih tjedan dana primjetili smo da je "nervozna". To se ocituje u tome sto vrlo cesto u snu, (svakih pola minute) nervozno vrti glavu i grebe se rukama po licu. Nakon toga potpuno se umiri, ali se ubrzo ponovi ista situacija. Pri tome se ne budi i ne place nego "kmeci". Kad je stavimo na trbuh situacija je malo laksa - nervozne reakcije se ponavljaju otprilike svakih pola sata. Inace, u zadnje vrijeme ima stolicu ima otprilike svaki drugi dan, ali koliko nam je poznato to je i normalno s obzirom da je na majcinom mlijeku. Pretpostavljamo da se radi o grcevima (kolike), ali nas brine to sto se nervoza najvise ocituje u "radu" glave i ruku, a ne npr. nogu sto bi nam bilo "normalnije" u slucaju da se radi o grcevima.
Hvala unaprijed,
Igor

Dr. Darko Richter

17.04.2002. 16:39

Moguće je da ima tzv. dojenačke kolike, koje obično prođu sa 3 mj. života. Za njih je karakteristično da se javljaju uvijek u isto vrijeme, obično oko 18 h, i da spontano prolaze, makar dijete jako plače. Ne utječu na razvoj djeteta. Pravi uzrok nije poznat. Vaš opis baš ne odgovara tom stanju. Treba uzeti u obzir da je možda nešto svrbi: da li ima suhe obraze, neku vrstu ekcema na koži, ili, da li je imala tjemenicu u novorođenačkoj dobi? Ima li u obitelji alergičara?

Igor

18.04.2002. 12:48

Jedino joj se malo ljušti koža na vratu i na kapcima. Tjemenicu nije imala. Obrazi su joj suhi. U obitelji nema alergičara.
Dok je držimo na rukama ili spava na trbuhu odspava "u komadu" 2-3 sata.
Hvala,
Igor

Dr. Darko Richter

18.04.2002. 21:18

Ne znam da li je to dogovor na smetnje vaše male, ali čini mi se da ima jedan blaži kožni problem koji bi mogao odgovarati diseboreji ili neurodermitisu (ekcemu), pa bih vam preporučio da je odvedete dječjem dermatologu na Šalati.

Lina66

23.06.2018. 16:10

Dobar dan,imam bebu staru za 13 dana će 3 mj.Grcevi ju muče od 3 tjedna starosti,više ne dojim zbog toga jer je milo mučno povuce 2 puta i place diže noge,grceve je imala dan noć, bili smo na pedijatriji u bolnici sve je uredu.Na kilazi napreduje,jela je Novalac AC ali je imala zatvor,pa smo koristili Novalac IT,sada manje plaće, ali i dalje mi ne spava po par minuta, a po noći se diže i do 5 minuta pa s njom hodam,zaspala ona sama ili ne spava najviše po 15 min.Krulji joj stalno u stomaku,pi je komorac,biogaju, masaže stomaka,nema puno pomoći, da i flasicu smo kupili protiv grceva,ništa joj ne paše ni vožnja autom,kolicima baš ništa, pa me zanima jer to posljedica grceva ili je to takva beba,da i da ne zaboravim jede svaka 2.5 do 3 h,a pojede manje od 90ml i još bljesne poslje toga.i malo mi jede,jel to sve zbog grceva ili nije.hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.06.2018. 11:00

Sve opisano ukazuje da je riječ o grčevima. Preporučujem da se obavi pregled urina, ultrazvuk trbuha i mokraćnih organa te pregled stolice na skriveno krvarenje. U obzir dolazi da je riječ o alergiji na bjelančevine kravljeg mlijeka pa bih, ako su nalazi urina i ultrazvuka uredni, preporučio uvođenje specijalne formule (u pravilu idu na recept uz preporuku bolničkog pedijatra). Možete uvesti i Espumisan, po 20 kapi 5x na dan - ne može škoditi.