Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grčevi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

susa

24.12.2003. 17:10

Postovani,
moja beba ima 23 dana i ima grcice. Probali smo sa Sab-simplex kapima i uspjeli smo ih malo ublaziti. Cula sam da postoje neke Lefaxin kapi za grcice. Da li Vi znate za njih i da li ih preporucate. Za Ila-med kapi sam procitala komentar dr. Richtera koji ih ne preporuca jer spadaju u antikolinergike, pa se ne bih upustala u to.
Pokusavam paziti i na svoju prehranu, jer djete dojim, pa me zanima da li konzumiranje slatkog (iako samo na vocnoj bazi) moze stvarati probleme kod djeteta i njegove probave?
Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

24.12.2003. 21:22

Pod imenom "Lefaxin" krije se ista tvar kao i u "Sab Simplex"-u, tj. simetikon. I o simetikonu sam nešto spomenuo a propos "Ila-med" kapi, uglavnom da nema nikakvog uvjeljivog niti dokazanog medicinskog učinka na grčeve tzv. tromjesečne kolike koje ima vaše dijete.

susa

27.12.2003. 10:14

Postovani doktore,
kakav je Vas stav prema homeopatskim lijekovima? Firma Homeolab nudi za ovu svrhu nekakav pripravak Colocynthis.
Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

27.12.2003. 20:12

Ako niti lijekovi nisu baš najpreporučljiviji, kako bi to mogli biti čarobni napitci? Jedino što sigurno znam, to je da homeopatski pripravci koštaju, no nitko nikada nije dokazao njihovu djelotvornosti, niti su oni, koji ih proizvode i prodaju, ikada pristali da se njihova djelotvornost objektivno ispita.

susa

30.12.2003. 21:29

Postovani doktore,
molim jos jednom Vase misljenje. Dakle, u zadnja dva dana grcevi su sve problematicniji, tako da bebu stavljamo spavati na stomak, jer jedino tako sada moze nesto odspavati (grcevi su prisutni pri svakom podoju). Znam da se taj polozaj ne preporuca zbog sindroma iznenadne dojenacke smrti. Da li po Vasem misljenju postupamo ispravno?
Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

31.12.2003. 09:39

Nemojte dijete polagati na trbuh, osobito ne ako ga kroz to vrijeme sami ne nadgledate. Od sindroma iznenadne smrti naglo umreš, a od dojenačkih kolika još nitko nije umro. Ono što još može biti, to je da dijete ima gastroezofagealni refluks, tj. da se dio želučanog sadržaja, koji je kiseo, vraća u donji dio jednjaka i to uzrokuje plač i nemir djeteta. Pokušajte dijete držati u uspravnom položaju, ili nekom položaju koji mu odgovara nakon podoja. Ovo stanje može potrajati kroz cijelu prvu godinu, zatim obično nestane "kao odrezano". Postoji i lijek cisaprid (DIGENOL, Krka) koji se može propisati radi normalizacije peristaltike u ovakvim slučajevima, no u svezi s time valja se konzultirati s dječjim gastroenterologom. Na ovom portalu dječji je gastroenterolog upravo prof. Votava, pa vam preporučujem da joj se obratite posebnom porukom i u nalsovu poruke označite da je pitanje baš za nju.