Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pitanje za dr.Votavu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

susa

31.12.2003. 14:47

Postovana doktorice,
Dr. Richter me je savjetovao da se obratim Vama.
Imam bebu od mjesec dana, koja po nasem misljenju ima tromjesecne kolike. U pocetku ju je to drzalo po par dana pa onda pauza, a zadnjih 15 dana to traje intenzivno. Grcevi se javljaju pri svakom podoju i vec u toku podoja pa dalje. Iz prehrane sa izbacila sve sto se preporuca, stalno joj pokusavamo pomoci da podrigne, sto i uspjeva. Sab-simpleks kapi su djelovale par dana poslije vise ne. Djete inace uredno napreduje, samo sto malo spava, ona zaspi pa ju probude grcevi. U zadnjih par dana sasvim je nemoguce da ona spava osim ako ju se polegne na stomacic, a ispod se stavi topli rucnik, tako spava sasvim uredno, grcevi su i dalje prisutni, ali ocito smanjenog inteziteta. Medutim taj se polozaj ne preporuca zbog sindroma iznenadne dojenacke smrti. Tako da vise ne znamo sto ciniti djete ne spava, a ni mi... Dr.Richter kaze da se mozda radi o gastroezofagealnom refluksu, za kojeg postoje nekakvi lijekovi i da se obratim Vama za pomoc i misljenje. Ne znam znaci li to sto, ali beba ima u zadnje vrijeme tockasti crveni osip po licu (sad primjetim par tockica i po ostatku tjela), koji takoder s vremenom postaje intenzivniji.
Molim pomozite.
Unaprijed hvala,
Suncica

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

01.01.2004. 21:24

Cijenjena gospođo, zaista bih Vam rado pomogla, međutim, bojim se da će Vam pomoći samo vrijeme, a koje je nemoguće predvidjeti. No, svakako je koliko značajno, toliko i utješno da dijete dobro napreduje. Bolesna djeca obično ne napreduju ! Vjerojatno je da Vaše dijete guta veliku količinu zraka koja mu, rastežući crijevni zid, stvara velike subjektivne smetnje (nelagodu i bol), a time i Vama znatne
neprilike. Sami ste naveli da je djetetu bolje u položaju na trbuhu; to je zaista položaj iz kojeg se najlakše i najbrže istisne zrak. To je ujedno i bio jedan od razloga prijašnje "mode" stavljanja djeteta u taj položaj. No, također je istina da je ovaj običaj "izišao iz mode" i zbog opasnosti od iznenadne smrti. Međutim, ukoliko ste u blizini djeteta dok se nalazi na trbuhu, nema razloga da jedno određeno vrijeme (ne isključivo) boravi i na trbuhu. Gastroezofagealni refluks je moguć, ali ga treba dokazati i to u patološkim razmjerima (ta je pojava inače uobičajena u dojenačkom periodu) i tek onda dati terapiju; jedno i drugo moguće je samo u nekoj pedijatrijskoj gastroenterološkoj ustanovi (u slučaju potrebe,Klinika za pedijatriju na Šalati u Zagrebu stoji Vam na raspolaganju). Osip je vjerojatno posljedica majčinih hormona i reakcija na proteklu trudnoću. Kao što vidite, nažalost, teško da Vam mogu pomoći, osobito ne pružanjaem neke čarobne formule. Želim Vam mnogo sreće i preporučam posjet Klinici, gdje ćete dobiti više informacija i po svoj prilici i nešto umirenja. Mnogo sreće danas i ubuduće Vama i djetetu.