Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Grčevi i odbijanje hrane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Natek

20.10.2016. 00:05

Poštovani,
molim vas za mišljenje obzirom da naša pedijatrica govori da je sve okej i da je sve normalno, no nama takvi grčevi nikako ne izgledaju normalno. Beba upravo navršila 3 mj (dečko). Rođen carskim, od početka mix dojenje i dohrana. Od samog početka je bilo grčenja, no kako vrijeme odmiče samo su gori, u smislu da ga od prije dva tjedna više ne mogu hraniti u naručju jer isti moment krene grčenje i vrištanje. U danu ga uspijem jednim do dva puta staviti na dojku jer opet ista stvar - počinje vrištanje. Hranim ga ležečki, i nikada ne uspije pojesti do kraja (bočicu) a da prije ne krenu grčevi. Također puno bljuca, ne u mlazovima (kaže pedijatrica da se samo u tom slučaju treba zabrinuti), ali opet dovoljno da mu je mokra cijela majica i moja. Aha, nisam napomenula da grčevi traju cijeli dan, i to svaki put kada ga se primi na ruke (tada krene i bljucanje čak i 2h iza jela). U dohranu stavljamo biogaju, a probali i espumisan kapi što ga želi rastrgati, pa više ne dajemo. Prije tjedan dana bili na pregledu, zbog prijašnje prehlade, nalaz urina uredan, krv - bili povišeni limfociti. Na težini ne gubi za sada. Bili promijenili dohranu, sa aptamila na nestle, s nestlea na babimil (po mj dana u prosjeku svaka). Pedijatrica nas upozorila da ne mijenjamo više, te smo ostali na babimil. Osobno pazim što jedem, te sam bila i izbacila mliječne proizvode na cca 2 tjedna, promjene nije bilo. Stolica prije bila svaki dan, zadnja dva tjedna svaka 3-4 dana. Da li biste savjetovali možda neke dodatne pretrage?

Unaprijed zahvaljujem i ispričavam se na dugom putu.
Lp,
Nataša

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2016. 11:40

Nema koristi da ste na dijeti bez bjelančevina kravljeg mlijeka kada dijete dohranjujete kravljim mlijekom (formula je adaptirano kravlje mlijeko). Od pretraga se još može učiniti analiza stolice na skriveno krvarenje - ako postoji tada je vjerojatna preosjetljivost na bjelančevine kravljeg mlijeka i trebalo bi uvesti specijalnu formulu koju mora preporučiti bolnički pedijatar (tako može ići na recept). Idealno bi bilo kada bi maknuli dohranu, no pokušajte to uz pomoć pedijatra. Ako idete na dijetu bez bjelančevina kravljeg mlijeka trebali bi uzimati nadoknadu kalcija (2x500 mg ili 3x330 mg). Obzirom na kompleksnost problema dojenačkih kolika savjetujem da pročitate članak na http://littledotapp.com/hr/2016/02/26/dojenacki-grcevi-kolike/