Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Haemophilius influenzae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

relugo

04.12.2010. 12:46

Poštovani,

molila bih Vaše pojašnjenje. Dijete (staro 2 g. i 7 mj.) ima dijagnozu: Bronchopneumonia I. dex., na mikrobiološkim pretragama je izoliran Haemophilus influenzae. Doktorica je spomenula kako joj nije jasno kako je do toga došlo kad se djeca cijepe protiv toga! Malo sam se zabrinula na njenu reakciju, pitala sam što to znači, koliko se to često događa - nije mi znala odgovoriti.
Unaprijed hvala,

Ivana

Darko Richter, dr. med.

04.12.2010. 16:10

Kao prvo, cijepi se protiv Haemophilus-a influenzae tipa b, a ne i protiv svih ostalih. A svih ostalih ima na pretek.
Kao drugo, koje su to mikrobiološke pretrage? U Hrvatskoj se najčešće uzrok pneumonije pogađa po brisu grla ili nosa, ili po nalazu brisa grla u nekog drugog djeteta u jaslicama, a to sve skupna NEMA NIKAKVE VEZE S PNEUMONIJOM KOD VAŠEG DJETETA.
Nadalje,upala pluća je RTG dijagnoza. Ima li je? Dalje, ako bi to i bila bakterijska upala pluća, a hemofilus jest jedna od bakterija, onda bi tu trebalo biti i nalaza koji to potkrepljuju (CRP, SE, leukociti i diferencijalna slika). Gdje je sve to?
Zato uvijek i isponova imam sve manje i manje strpljenja odgovarati na ovakva pitanja. To, jednostavno, nisu pitanja, već čisto neznanje, i odgovor se ne moće ni na što nadovezati i vama opet nečće biti ništa jasno. Ja za takvo stanje nisam kriv. Za postaviti pitanje, morate donekle biti kompetentni.

relugo

05.12.2010. 19:40

Poštovani,

Prve dvije rečenice Vašeg odgovora zadovoljile su moje pitanje!

Hvala