Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hipertehzija i vježbanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nacika626

14.08.2015. 19:50

Poštovani,

Imam sina 15. god.TT 90 kg TV 175 cm. koji ima Esencijalnu (primarnu) hipertenziju. Prije nekoliko mjeseci obrađen je na pedijatrijskoj kardilogiji a u utorak smo imali ponovni (kontrolni) pregled. Želim da mi protumačite je li sa nalazom sve u redu te Vaš savjet.

UZV srca
Normalne segmentalne građe, normalnih kaviteta, bez hemodinamskih odstupanja, dobra kontraktilnost. Uredan kontinuitet septuma, IVS subaortno kuglasto zadebljan, mjeri 16-18mm bez opstrukcije izlaza LK. AO i PA normalno položene, nema koarktacije, nema duktusa. Valvuralni protoci u granicama normale. Nema izljeva niti znakova dekompenzacije.
EKG
Sinus ritam 94/min, el os semivertikalna, PQ 0,14, QRS 0,09, QT 0,32, QTc 0,37, nema patološke hipertrofije.
RR 145/70 mm HG

Molim da mi kažete a li je nalaz u redu. Također, sin ide 3 puta tjedno u teretanu i već je smršavio 5 kg. Radi izometričke vježbe umjerenog inteziteta te se osjeća dobro. Inače to jako voli. Kardiologinja kaže da se to ne preporuča ali on to jako voli i htio bi se time baviti. Također je rekla da radi aerobne ježbe i vježbe kretanja (hodanje, vožnja bickla, laganano trčanje). Što mislite o tome? Također, na terapiji je amlodipinom a 5 mg 1 per os ujutro.

Molim Vaš savijet i mišljenje
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.08.2015. 14:55

Obzirom na zadebljanje mišića srčane pregrade i povišeni tlak svakako treba biti vrlo oprezan prigodom tjelesnih napora. Preporučujem da se posavjetujete sa stručnjacima na Kineziološkom fakultetu koji imaju iskustva u programiranju tjelesnih aktivnosti pretile djece. U svakom slučaju treba izbjegavati anaerobne vježbe (jaki naponi u vježbanju) ali i preveliki intenzitet aerobnih vježbi (intenzitet koji dovodi do jakih zaduha i hvatanja zraka). Preporučam vježbe razgibavanja, hodanje, jogging, bicikliranje, rolanje brže hodanje pri čemu ne smije doći do otežanog disanja. No trajanje ovih aktivnosti treba biti dulje, optimalno 45-60 minuta, 5-6x na tjedan. Treba dosta spavati, smanjiti unos slane hrane, pridržavati se dijete za mršavljenje. Redovito kontrolirajte tlak i za očekivati da će smanjenjem tjelesne mase doći do normalizacije. Kontrola kardiologa redovito, planirati ergometriju (preporučam kada se normalizira tlak) i tada se mogu mijenjati tjelesna opterećenja (vrsta i intenzitet) po želji.

nacika626

16.08.2015. 21:55

Hvala Vam puno na odgovoru i objašnjenju. Postupit ćemo tako. Zanima me samo da li je to zadebljanje nešto opasno budući da ga kardiologinja nije niti spominjala i rekla je da je sve u redu?

Hvala i lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.08.2015. 09:35

Ne znam, treba pitati kod slijedeće kontrole, ne bi trebalo biti ništa opasno obzirom na zaključno mišljenje i preporuku kardiologa.

nacika626

01.09.2015. 23:15

Poštovani i cijenjeni doktore,

Iskreno se ispričavam ako sam Vam dosadna. Htjela bih Vas pitati za mišljenje u vezi sljedećeg:

Prije tri godine sin je imao bol u epigastriju (registriran gastritis - gastroskopija se ne preprouča). Otkirvena je masna jetra: AST: 28, ALT: 56, GGT 63 (kod pregleda endokrinologa u 07 mj 2014.). Sada su nalazi sljedeći: AST: 28, ALT: 60, GGT: 42. To traje već tri godine. Sin intenzivno pokušava smršaviti, no to naravno nije lako i dugotrajan je postupak. Imao je i bolove ispod desnog rebrenog luka te su liječnici sumnjali na jetru. Kada je obrađen na kardilogiji zbog tlaka kardiologinja je rekla da se neće baviti time jer to nije njena domena a naša doktorica ne želi ništa komentirati niti reći. Imam li potrebu biti zabrinuta jeer sam čula kako masna jetra kroz vrijeme oštetiti jetru te preporučate li možda silimarin-artičoku biljni preparat kojeg je pio prije dvije godine? To Vam tek sada pišem jer sam se sjetila kako je kardiologinja rekla da neće ona ništa u vezi jetre. Molim Vaše stručno mišljenje.

Unaprijed hvala
Lijep pozdrav
Nataša

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.09.2015. 11:15

Pretpostavljam da je Vaš sin u adolescentskoj dobi te da ima previše kilograma. Masna jetra ne bi trebala uzrokovati bolove. Niti jetreni nalazi ne ukazuju na neke teže promjene. Preporučam da se obratite gastroenterologu, treba vidjeti masnoć u krvi, šećer (na tašte i nakon opterećenja). Silimarin možete davati neograničeno dugo.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.09.2015. 11:15

Aha, tek sam sada vidio da smo se već dopisivali i da ima 15 g.... Sve preporuke koje sam napisao stoje.