Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Moguca alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Silajn

02.09.2015. 11:15

Postovani,
Dugogodinji sam alergicar, od kad znam za sebe borim se sa rinitisom, konjuktivitisom, traheitisom i sl. Svrab, kijanje i kasalj me prate od marta do oktobra. Sad mi je alergija u remisiji vec 4 godine verovatno zbog trudnoca. Moj sin 3.5 godine do sada nije pokazivao alergijske tegobe i skolonosti, nikakva alergija na hranu, bez koznih osipa. Ide u vrtic pune dve godine pa je bilo dosta viroza, ali su uglavnom brzo prolazile, grlo skoro nikad upaljeno, nikad bronhitis, uplala usijiu, dva puta blazi laringitis sa blagom promukloscu. Pre dva dana javlja mu se svrab ociju, on trlja oci rukicama, stanje se pogorsava na otvorenom, a smiruje u kuci. Nakon samo jedne doze Aeriusa svrab potpuno nestaje. Znam da ovo ne znaci da je alergija, ali ja sam veoma zabrinuta i od njegovog rodjenja strepim da je ne nasledi.
Sta preporucujete da se napravi od pretraga i postoji li ista sto mogu uciniti kako bi se sprecile komplikacije.

Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.09.2015. 11:15

Obzirom na smetnje koje opisujete posrijedi jest blaža alergija. Mislim da sada ne treba alergološka obrada nego samo izbjegavanje prostora gdje ima smetnje i davanje sirupa protiv alergije po potrebi. Ako se počnu javljati bronhitisi tada treba napraviti pulmološku i alergološku obradu i tada ima mogućnosti preventivnog djelovanja.