Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hipertireoza i dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

poskok

23.05.2009. 00:55

Postovani,
Imam bebu od godinu dana,iskljucivo dojenu do sest mjeseci i koja uz nadohranu jos uvijek doji na zahtjev.
Zadnjih mjesec dana osjetila sam ubrzano lupanje srca,pojacan tremor ruku i nogu,napadaje vrucine i preznojavanje.
Vadjenje krvi je pokazalo rezultat : T4: 57,0 (vrijednosti 0,3-4,2) i TSH : 0,01 (vrijednosti 12-22).
Doktor mi je dijagnosticirao hipertireozu,kao terapiju prepisao 40 mg carbimazola dnevno i hitan prestanak dojenja,uz obrazlozenje da dojenje dok sam pod terapijom moze dovesti do hipotireoze kod djeteta.
Surfajuci internetom,naisla sam na informacije o propiltiouracilu,cija je primjena moguca za trudnice i dojilje,te zatrazila misljenje lijecnika o promjeni terapije.
Odgovorio mi je da i PTU moze dovesti do hipotireoze kod djeteta,jednako kao i carbimazol.
Dijete nije spremno odustati od dojenja,pogotovo ujutro i navecer,a ni ja nisam spremna na takav brutalan prekid,bez obzira na moje zdravstveno stanje.
Postoji li kakav tireostatik koji bih mogla uzimati dok dojim?
Dobiva li sada mozda previse hormona kroz mlijeko (zbog moje hipertireoze koja jos nije pod nikakvom terapijom)?
Hvala na odgovoru.





Darko Richter, dr. med.

23.05.2009. 21:05

Utipkajte lijevo gore u ovoj stranici u tražilicu "propiltiouracil", i vidite desetak razgovora na vou temu, ili idite na datum 21.04.09. od autorice "maraip" (forumpedijatrije). Više bih volio da po ovom pitanju pitate endokrinologe. Za pedijatra je ovo manje interesantno pitanje. Dojenje možete smatrati završenim, i to bi bilo bolje, nego bilo kakvo daljnje petljanje.

poskok

26.05.2009. 20:35

Hvala na odgovoru.
Posto je izgleda prestanak dojenje najbolje rjesenje,molila bih Vas za savjet :
Moze li dijete po prestanku dojenja odmah prijeci na polumasno mlijeko (2,8% ili vise) ili je potrebno adaptirano?
Iz kojeg razloga se ne preporucava djeci davati nemasno mlijeko ili ono sa vrlo malo masnoce?

I jos jedno pitanje:
Patronazna mi je rekla da NE prevlaciti kozicu na spolovilu dok ne navrsi godinu dana.
Do sad nismo nista dirali,nema crvenila,upale,ni nikakvih zabrinjavajucih znakova.
Posto se moj djecak blizi 1.rodjendanu,molila bih Vas za objasnjenje kako i koliko cesto prevlaciti?
Do koje starosti djeteta bi trebalo biti moguce prevuci kozicu potpuno?

Darko Richter, dr. med.

26.05.2009. 21:20

Jao, jao i jao.
I kada je sve jasno, postoji problem. A taj jest, da problem propisuje netko drugi.
Odakle dijete zna što je to 2,8% mlijeko, odakle on ima pojma što je polumasno, a iskreno, to ne znam niti ja, a vjerojatno niti vi.
Danas je postao problem nahraniti dijete.
Da nema ničega, bolje biste ga nahranili, nego sa svim što danas imate.
Ako vam je patronažna sestra već rekla da ne pipate prepucij prije no što navrši godinu dana (podsjeća me na neke bajke, npr. Trnoružicu, koja će, kada navrši 16 godina, ... ), što je niste pripuitali ovo kompleksno pitanje o 2,8% mlijeku, i svemu ostalome.
Da ipak ne ostanem do kraja tajnovit: ako dijete do sada nije okusilo ama baš ništa,osim dojke, a što je greška, onda nastavlja na adaptiranom mlijeku, dok mu se majka ne smiluje. Ako već jede i sve drugo, kakve veze ima ovo ili ono mlijeko?

poskok

26.05.2009. 23:05

Da kako kazete,danas je postao problem nahraniti dijete.
Mozda zbog toga sto mlade mame dobivaju proturjecne savjete i ako ne postupe po dobivenim uputama,onda prilikom posjeta lijecniku dobiju jezikovu juhu.
Dok jedni zastupaju samo dojenje do sest mjeseci,drugi su za uvodjenje voca i povrca u prehranu bebe cim navrsi cetiri mjeseca.
Jedni kazu davati caj bebi koja je iskljucivo na majcinu mlijeku,drugi kazu ne,nema potrebe.
Jedni kazu davati tromjesecnoj bebi sok od narance u malim kolicinama zbog vitamina C,drugi ne ni u ludilu jer citrusno voce u bilo kojem obliku se daje tek oko godinu dana staroj bebi.
I naravno onda da su mame izgubljene u moru razlicitih savjeta,koje dobiju ne od baka ili susjeda,vec od medicinskog osoblja.
Dijete mi nije samo na majcinu mlijeku,jede i druge namjernice.
A zna li dijete sta je polumasno,punomasno ili nemasno mlijeko,sigurno da ne zna.
Jedan od Vasih kolega mi rece da moze dijete piti mlijeko iz tetrapaka 2,8%,a ne ono sa malo masnoce.
Na pitanje zasto ne ono s malo masnoce,dobila sam odgovor - zato sto je to beba,a ne tele!
Zbog toga sam pitanje postavila Vama,u nadi da cu dobiti neki opsirniji odgovor.

Za prepucij,da tako rece patronazna sestra.
Mozda najbolje da nista i ne diram,da ga pustim na miru do puberteta...
A Vas kolega koji prati razvoj mojeg malisana,ni jednom,na nijednoj kontroli ne pregleda dijete bez pelene,cak ga i na vagu stavi s pelenom pa onda odbije par grama pri upisu u karton,jer ako ga stavi golog na vagu - popiskit ce se !

Darko Richter, dr. med.

27.05.2009. 08:10

Dok jedni zastupaju samo dojenje do sest mjeseci,drugi su za uvodjenje voca i povrca u prehranu bebe cim navrsi cetiri mjeseca. ISKLJUČIVO DOJENJE TRAJE 4-6 MJ., NE PUNO KRAĆE, ALI I NE PUNO DUŽE. U TOJ FAZI IDE DIVERSIFIKACIJA PREHRANE. OPTIMALNO JE DOJITI, ISKLJUČIVO, DO DOBI 6 MJ., ZATIM NASTAVITI, ALI I UVESTI NEMLIJEČNU HRANU.
Jedni kazu davati caj bebi koja je iskljucivo na majcinu mlijeku,drugi kazu ne,nema potrebe. ISKLJUČIVO DOJENO DOJENČE NE TREBA ČAJ.
Jedni kazu davati tromjesecnoj bebi sok od narance u malim kolicinama zbog vitamina C,drugi ne ni u ludilu jer citrusno voce u bilo kojem obliku se daje tek oko godinu dana staroj bebi. ISKLJUČIVO DOJENJE U DOBI OD 3 MJ. ISKLJUČUJE DVANJE SOKA OD NARANČE.
I naravno onda da su mame izgubljene u moru razlicitih savjeta,koje dobiju ne od baka ili susjeda,vec od medicinskog osoblja. IZGUBLJENE STE JER SVAŠTA PITATE. JA VAM PONAVLJAM SVOJE PITANJE: KOGA SU PITALE SVE MAJKE PRIJE VAS U ZADNJIH 1 MILIJUN GODINA? MNOGA PITANJA SLUŽE SAMO ZAGLUPLJIVANJU, JER, NE MOGU DATI BOLJI ODOVOR OD ONOGA KOJI JE IMANENTAN PRIRODI. A ZAŠTO SE TO NE ZNA, NIJE KRIV NITI JEDAN DOKTOR.
Dijete mi nije samo na majcinu mlijeku,jede i druge namjernice. U ČEMU JE ONDA PROBLEM. I NEMASNO I POLUMASNO MLIJEKO JE DRUGA NAMIRNICA.
Jedan od Vasih kolega mi rece da moze dijete piti mlijeko iz tetrapaka 2,8%,a ne ono sa malo masnoce.
Na pitanje zasto ne ono s malo masnoce,dobila sam odgovor - zato sto je to beba,a ne tele! KRAVLJE I MAJČINO MLIJEKO NITI NAJMANJE SE NE RAZLIKUJU PO SADRŽAJU MASNOĆE, VEĆ PROTEINA (kravlje više) I LAKTOZE (KRAVLE MANJE).
Zbog toga sam pitanje postavila Vama,u nadi da cu dobiti neki opsirniji odgovor. JA SAM VAŠA NADA.

Za prepucij,da tako rece patronazna sestra.
Mozda najbolje da nista i ne diram,da ga pustim na miru do puberteta... ZAR SI UTVARATE DA ĆETE MU U PUBERTETU PIPKATI LURČEK? TEŠKO NJEMJU.

A Vas kolega koji prati razvoj mojeg malisana,ni jednom,na nijednoj kontroli ne pregleda dijete bez pelene,cak ga i na vagu stavi s pelenom pa onda odbije par grama pri upisu u karton,jer ako ga stavi golog na vagu - popiskit ce se ! TOČNO SE ZNA KOLIKO VEŽE PRAZNA PELENA. NA ISTOJ VAGI VAŽE SE I PRIJE VAŠEG "MALIŠANA" NEKI DRUGI MALIŠAN, KOJI NIJE NIŠTA BOLJE ODGOJEN, I PIŠKI KADA MU SE SVIDI, UJEDNO I PO DOKTOROVJ VAGI. OD NEHRĐAJUČEG ČELIKA.

poskok

27.05.2009. 12:15

"Mozda najbolje da nista i ne diram,da ga pustim na miru do puberteta... ZAR SI UTVARATE DA ĆETE MU U PUBERTETU PIPKATI LURČEK? TEŠKO NJEMJU."

Naravno da necu,bit ce dovoljno velik da se brine sam.

I hvala Vam na odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

27.05.2009. 19:20

Ipak sam vam htio skrenuti pozornost da posesivnost svojstvenu majčinskom žaru počnete kontrolirati dok je vrijeme. Inače će se čovjek puno teže oženiti.