Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hipertonija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kornelija2

26.02.2007. 23:40

Mom je sinu 13 mjeseci. Još uvijek nije prohodao, no hoda uz namještaj i slične podloge. Zabrinula sam se kada se počeo kretati na prstima,što je kulminiralo trenutnom situacijom- stalno je na prstima. Bili smo kod ortopeda koji je rekao da je sve u redu, no preporučio je pregled neuropedijatra i fizijatra. Fizijatar nam je upravo rekao da je riječ o hipertoniji, no da svakako treba sačekati nalaz neuropedijatra te da mu se potom javimo. Također će nas poslati i na vježbe. Strašno sam zbunjena i zabrinuta...Kako je moguće da je u zadnjih dva tjedna situacija poprimila ove razmjere? U jednom je trenutku sve bilo OK da bi nam potom bila dijagnosticirana hipertonija...Što to uopće znači za daljnji razvoj mog djeteta?

Darko Richter, dr. med.

27.02.2007. 18:05

Mene u ovoj situaciji ne brine ništa posebno, kao djelomice niti ortopeda. No, kada vi jednom definirate da je nešto problem, nećete lako naći liječnika koji će vas razuvjeriti. Sada idete od jednog do drugog specijaliste, i tjeskobni ste. Medicina je jako ovisna o tome tko je doktor, a tko pacijent. I uopće nije svejedno tko se s kime sreo. A nije mi jasno gdje je tu vaš primarni liječnik. Na žalost, ne mogu vam pomoći bolje od onoga što sam vam rekao: mene u ovoj situaciji ne brine ništa posebno.

Kornelija2

28.02.2007. 10:35

Zahvaljujem na odgovoru...Gdje je naš primarni liječnik? Pa on nas i je uputio na sve te pretrage; jedino što je ortopeda iznenadilo jest činjenica da je na uputnici stajalo sindrom distoni, a on je prvi specijalist kojem smo bili upućeni.
Još Vam se jednom zahvaljujem na ovako žurnom odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

28.02.2007. 22:40

Distoni sindrom je neka balkansko-srednjeeuropska dijagnostička poštapalica koju ne možete pronaći niti u jednoj anglo-američkoj knjizi. Dakle, za njih to ne postoji. Da netko ima distoni sindrom kaže onaj tko ne vidi ništa izrazito patološki, a nije siguran da je tako. Pa nastaje pregledavanje od bezbrojnih specijalista i subspecijalista, od kojih nitko ne kaže da djetetu nije ništa, a na kraju dijete dobije ličnu kartu i možda postane golgeter. Kad vam netko stavi dg. distonog sindroma, onda to znači da nije ustanovio ništa jasno patološki, pa ne znam što bi trebalo dalje poduzimati, osim kontrolnog pregleda prema rasporedu u prvoj godini života.

Kornelija2

02.03.2007. 14:00

Dr Richter, zahvaljujem na odgovoru. Iskreno ću Vam reći da ste me smirili; vrlo je teško ići od doktora do doktora koji jednostavno ništa ne govore....
Najljepša vam hvala!

livija

26.03.2011. 22:20

Mojoj kcerkici je 3,5 mjeseca.Zbog displazije kukova nosi remencice.Od strane pedijatra upucena na fizijatriski pregled.Dijagnoza fizijatra;klinicki u supinaciji prati,smije se,brblja.U pronalnom oslon na zatvorene sake i podlaktice,laktovi nisu jos posve na podlozi.Tonus muskulature difuzno povisen.U antigravitaciji DE opruzeni ka podlozi.Posturalne reakcije patoloske-5 reakcija.Glava u razini trupa.DG-CPK-hipertonicni oblik.
molim vase misljenje.

Darko Richter, dr. med.

27.03.2011. 05:25

Ne znam, pogotovo nemam pojma o kraticama.

marijica

14.07.2012. 22:05

Mojoj kcerkici je 4 mjeseca,prilikom pregleda za vakcinu prije 2 mjeseca pedijatar nam je rekao da se javimo fizijatru jer mu se cini da je beba malo kruta.bili smo kod 1 fizijatra koji je u nalazu napisao blago povisen tonus a drugi fizijatar nam je odredio vjezbice koje smo odradili 7 puta,nakod odradjenih vjezbi bili smo na kontroli i odredila nam je jos 7 puta.nama se dijete cini sasvim normalno,okrece se na stomak i izvija se,palac desne ruke je unutar sake al ne stalno.molim za savjet,jel treba jos vjezbica?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.07.2012. 21:45

Provodite preporučene vježbice, to je dobro za neuromotorički razvoj svakog djeteta. Shvatite to sportski, ne nalazim razloga za strah i sputanost u veselju kojeg ovakva interakcija s djetetom može donijeti.