Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hipotonija kod beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dendidaja

17.03.2010. 13:40

Poštovovani doktore,

Molim Vas mišljenje za dolje opisani problem.
Moje dijete je sa tri i pol mjeseca pedijatrica uputila na pregled fizijatru zbog izvijanja u leđima i nakrenute glavice na jednu stranu. Kod fizijatra (na Goljaku) dijagnoza „kašnjenje u usvajanju postularnih aktivnosti“, tonus normo-hiper i određuje vježbanje kod fizioterapeuta. Napravljen UZV mozga – uredan, pregled neuropedijatra (uključujući EEG) uredan uz preporuku daljnjeg vježbanja i kontrole nakon što napuni 1 god. Ortoped – nalaz uredan.
Kontrola kod fizijatra sa 6mj uglavnom uredna, tonus normo-hipo, preporuča se daljnje vježbanje.
Kontrola sa 9mj kod fizijatra – tonus hipo, doktorica je zabrinuta zbog njegove asimetrije lijeve i desne strane (kod vojničkog puzanje i kretanja općenito), kifotičnog sjedenja (inače dome može sjediti uspravno ali ne uvijek) i ne zna zašto je on „takav“ budući su nalazi mnozga i trudnoća bili uredni pa misli da bi trebao na daljnju obradu u neku od bolnica da se utrvrde moguće metaboličke bolesti ili nešto drugo. To samo odbila (tj. odgodila) budući je on još uglavnom na prsima i mislim da bi od toga bilio više štete nego koristi.
Moje mišljenje je da moje dijete malo kasni u odnosu na svoje vršnjake, ali ne vidim ništa osobito zabrinjavajuće (osim povremenog grčenja lijeve rukice dok se igra desnom i palčeva u šakicama), on napreduje, počeo se sam posjedati i počinje se dizati u četvernožni. Brine me jedino što ne dobiva na težini (5mj 8kg, 9 i pol mj. 8,5 kg).
Do sada sam mislila da mu vježbanje neće biti na odmet, ali sad me već plaše zahtjevi za nekakvim dodatnim obradama. Ne znam dali da tražim mišljenje drugog fizijatra (privatno) ili da čekam novo mišljenje neuropedijatra (u 05/2010)? Koliko je problem ozbiljan po Vašem mišljenju?
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 14:25

Mislim da nema problema, pa mu je nemoguće izvagati težinu.
Čekajte pregled neuropedijatra.