Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hormoni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

opg

14.06.2007. 14:40

Postovani dr Richter,
Nas sedam godina star sin vjerojatno ima neki hormonalni disbalans, kojeg nismo ispitivali niti lijecili, ali nismo sigurni jel dobro postupamo. Zato vas molimo za misljenje i savjet.
Problemi se ocituju u pojacanom znojenju (s neugodnim mirisom pazuha), pojacanom dlakavoscu na rukama (podlakticama) i povecanim apetitom (zapravo nema osjecaja sitosti dok jede, a borimo se i sa njegovim stalnim osjecajem gladi) uz povecanu tjelesnu kilazu.
Rodjen je s 3750 g/50 cm, a sada sa 7,4 godina visok je 135 cm i tezak 35 kg (uz ishranu koja se sastoji vecinom od kuhanog povrca, bijelog mesa, voca - izbacili smo przenu i masnu hranu, a maksimalno izbjegavamo "grickalice" i slatkise).

Darko Richter, dr. med.

14.06.2007. 20:25

Iz ovoga vidim samo to da je za dob velik, ali ne i pretjerano pretio. Znojenje nema nikakvog bitnog značenja u dijagnostici bolesti, ali vidim da su ljudi u Hrvatskoj opsjednuti znojenjem. Puno je gore ne znojiti se, nego obrnuto. Isto tako i apetit, to je više biheviorističko i sociološko pitanje, nego medicinsko. Dakle, ne znam iz ovoga ništa. Da li mu je u zadnje vrijemepotamnila put, i da li su mu se povećali testisi, ili produžio i penis, i da li je dobio akne?

opg

15.06.2007. 09:55

Ispravka, kilograma ima 38, a spolovilo i testisi se nisu uvecali samo su znantno tamniji od njegova godinu dana mlađeg brata. Na licu mu se tu i tamo zna pojaviti prišt, ne crven i upaljen ali s bijelim (gnojnim) vrhom. Dlake na podlakticama su dugačke i guste. Što se gladi tiče, sigurno da ste u pravu da je većim dijelom to nemedicinsko pitanje - ali zanima nas postoje li situacije kada je pretjerana glad izazvana fiziološki, pa recimo isključivanjem tih uzroka možemo biti sigurni da je u pitanju sociološko-psihološki aspekt? Nadam se da nisam zakomplicirala pitanje, puno hvala, u svakom slučaju!

Darko Richter, dr. med.

15.06.2007. 12:45

Ipak bih preporučio pregled kod dječjeg endokrinologa, pod sumnjom da nije malo uranio s pubertetom, a što se može dogoditi na 2 načina: po fiziološkoj osovini, smo perureanjeno, ili, po tipu nekog tumora ili hiperfunkcije nadbubrežne žlijezde, što je, naranvo, mimo normalne osovine.