Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Insuficijencija valvula aortae gr.I


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

skymar

19.08.2014. 17:20

Poštovani, nedavno smo sa našom tromjesečnom curicom obavili UZV srca, nalaz je sljedeći:

"Uredna segmentalna građa srca, kaviteti su primjereni dobi, u interatrijskom septumu otvoren mali foramen ovale bez intrakardijalnog shunta, interventrikluski septum intaktan.
Na kaptaciji kuspisa aortne valvule insuficijencija uskog mlaza do 1.0 cm uz lijevi ventrikul, ne utječe na hemodinamiku.
Ostale valvule su anatomski i funkcionalno uredne.
Utoci šupljih i pulmonalnig vena bez patologije. Nema elemenata za kardiomiopatiju, kontraktilnost miokarda optimalna.
Luk aorte normalan, lijevi, nema duktusa Botalli niti koartktacije aorte.
Kontrola za tri mjeseca."

Molim vas da mi pobliže objasnite koliko je ovo stanje opasno, da li je to doživotno stanje, ili ima nade da se samo ispravi kako bebica raste? Jako smo zabrinuti.

Dijete je rođeno pet tjedana ranije, dobro se razvija, i nema nikakve simptome.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.08.2014. 11:45

Pema opisu postoji nepotpuno zatvaranje srčanog zaliska koji treba spriječiti vraćanje krvi iz aorte natrag u lijevu klijetku. Riječ je o blago izraženom problemu koji nema utjecaja na rad srca. Kako će se ovaj nalaz razvijati ne može se predvidjeti no svakako su najveći izgledi da će problem ostati trajno ali da će biti beznačajan (neće utjecati na rad srca niti će na bilo koji način utjecati na rast, razvoj i svakodnevne aktivnosti). Ipak, kako tek predstoji period značajnog rasta srca nužno je odlaziti na redovite kontrole kako bi se na vrijeme uočilo eventualno pogoršanje smetnji koje bi zahtijevalo liječenje (u prvoj fazi su to lijekovi a u kasnije, iako je to najmanje izgledno, i operacija).