Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ektazija pijelona


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

samarkand

21.08.2014. 14:55

Poštovani,

Žensko dojenče, PT 3700, PD 56, apgar 8/8, sada starosti 3 mjeseca i 6 dana, u trećem danu života primljeno na intenzivnu njegu zbog neonatalnih konvulzija. Tada je u sklopu pretraga radjen i ultrazvuk abdomena kada je pronadjen naglašen pijelon lijevo uz ostali uredan nalaz. Tada nam to niko nije spominjao kao problem, vjerovatno zato sto smo imali drugih, hitnijih problema za rješavanje. Sada na kontrolnom ultrazvuku nalaz je sledeci: bubrezi uredne pozicije, oblika, veličine i eho strukture uredne širine parenhima odnosa prema sinusima, lijevo blažeg stepena ektazija pijelona do 6 mm.M. bešika prazna. Rečeno nam je da je to kao ožiljak i da dolazi do zastoja u protoku mokraće, ako sam dobro razumjela, i da treba da kontrolišemo urinokulturu , a u slučaju da je ova patološka da idemo kod nefrologa. Nismo stigli da dobijemo odgovor na sledeće- da li je to urodjeno ili stečeno, i da li se liječi, prolazi samo od sebe ili tako ostaje. Takodje bih vas molila ako možete da mi pojasnite sledeće: Rtg pulmo: naglašena peribronhalna plućna šara bez znakova infiltracije.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.08.2014. 12:30

Obzirom da do sada nije bilo zakova upale mokraćnih kanala najvjerojatnije je riječ o prirođenom stanju. Urin i urinokulturu treba redovito kontrolirati ali svakako preporučujem da kontrolu ultrazvuka i odluku o eventualnim daljnjim pretragama prepustite nefrologu. Opis rtg pluća ukazuje da su krvne žile i bronhi bili nešto ispunjeniji krvlju - nema znakova upale pluća - nalaz sam po sebi je beznačajan - zapravo uredan.