Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ishrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mim

07.04.2002. 14:07

Molim Vas za odgovor.Mom je sinu sada tri godine....Dojila sam ga 13 mjeseci i uvodila mu ostalu hranu onako kako je i trebalo....Nisam imala problema sa njegovom ishranom sve do unazad pola godine....Nakon sto je jeo bas sve sto i mi jedemo,sada zivi od hrenovki,salama,pasteta i takvih proizvoda....Jedino sto uzima kao i prije je mlijeko.Odbija meso,bilo sto sto se jede kasikom.Cak nece ni cokolino i neke stvari koje djeca normalno i sa zadovoljstvom jedu....Ukratko zivi na salamama..Moje pitanje je- da li bi trebala davati mu jos nesto osim Pikovita...I da li postoji neka "metoda" kojom bi ga natjerala da jede i nesto "normalno"
Inace je zdrav i napredan,veseo .... Hvala M.

prof dr sc Ana Votava-Raić

08.04.2002. 22:33

Štovana gospođo, Vaš je problem relativno čest; dijete je otkrilo nove okuse i to one koji mu se sviđaju. Najčešće se radi o prolaznoj fazi, ali ona, nažalost, može i potrajati. Za utjehu, u salamama ipak dobiva i neke hranjive (iako ne najbolje) sastojke, a svakako je dobro da pije mlijeko; ako voli kisela mlijeka, pokušajte mu u tu hranu (npr. u voćni jogurt) dodati kakvo suho voće i sl. Nisam pristaša "tjeranja" djeteta, jer to može biti samo kontraproduktivno, to više što i sami navodite da je dječak "zdrav, napredan i veseo..." Eventualno ga možete odvesti u društvo vršnjaka koji jedu i nešto "normalno", možda će pokazati želju za imitacijom, a što je dosta često u toj dobi. Nemojte se uzrujavati previše, a osobito brigu nemojte pokazivati djetetu. Srdačno Vas pozdravljam.

TheMissTea

01.06.2018. 15:40

Postovani, pijem vise od pola godine lekove zbog Vaskulitisa, sa Pronizonom sam prestala pre 2 meseca, a sa Dapsonom nastavljam. Bila sam se ugojila od Pronizona, bila sam i naduvena, i krenula sam na sport ponovo pa mrsavim. Inace retko jedem slano. Interesuje me da li treba da vodim racuna o ishrani dok pijem Dapson i sta da izbegavam da se ne bih ugojila?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.06.2018. 10:20

Dapson ne bi trebao uzrokovati debljanje, nema nekih posebnih ograničenja što se tiče prehrane dok se on uzima. Načelno treba jesti više manjih obroka, izbjegavati slatke napitke (čak i prirodne sokove), uravnotežiti prehranu (ne uzimati previše ugljikohidrata, masnoća ili soli), nije dobro isključiti ove namirnice u potpunosti. U sportu izbjegavati prekomjerne napore (stres) i osigurati dovoljno sna.