Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kampilobakterija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zuzeech

12.07.2011. 01:40

Poštovani dr. Richter,

djetetu (13 mj) izolirana je iz stolice kampilobakterija. Osim proljeva (do 6 stolica dnevno) i 2 puta malo krvi u stolici, nije imao drugih simptoma.
Proljev je trajao 7 dana. Jučer i danas se smirilo (do 3 kašaste stolice). Danas nam je tek bio gotov nalaz, te nam je dr. prepisala sumamed sirup 1X6 ml, 5 dana.
Radi li se onda o opasnoj bakteriji ako je ipak potrebno provesti terapiju sumamedom?
Može li se bakterijom zaraziti u dodiru s psima i na koji način, ili samo isključivo nedovoljno termički obrađenim mesom?
Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

12.07.2011. 10:55

Proljev, ako ima naznaka da je bakterijski,kao npr. u vašem slučaju (krv i sluz u stolici) bi trebalo liječiti i prije nalaza stolice, po mojem skromnom mišljenju, unatoč mišljenjima mnogih drugih (pozvanijih). No,uvijek ispadne da sam bio u pravu.
Kampilobakter ema veze s psima, tko vam je to rekao?

tonk@

28.09.2011. 17:15

poštovanje.....kod mog djeteta je isto dokazana kalimpobakterija,danas smo dobili nalaz ali smo već ozdravili jer nam je pedijatrica odma dala sumamed(znamo da se nalaz čeka 2-3 dana),ali kad sam danas nazvala pedijatricu da mi pročita nalaz,osim što mi ga je pročitala rekla mi je i da me prijavila na zdravstvo i nek očekujem njihov dolazak da ona mora bolesno dijete od te bakterije prijaviti......ok,nema veze ali pitanje čemu to???koja je procedura???i samo da još pitam dal je stvarno uzrok toj bakteriji samo neprokuhano mlijeko ili i šta drugo.....moje dijete baš ne pije mlijeko i ne sijećam se da bi ga pio unatrag tjedan dana.......????molim odgovor,unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

28.09.2011. 18:05

Zarazno jest, obično preko kontaminirane hrane (ne samo mlijeka, već praktički bilo koje namirnice), te dodirom sa zaraženim životinjama.
Nisam znao da se infekciaj obligatno priajvljuje. Ali, to nema veze, doći će epidemiolog, vjerojatno vas nešto pitati, uzeti neke mikrobiološke uzorke, i sl. Možda je doktorica imala nekoliko vas u isto vrijeme na tijesnom prostoru, možda u vrtiću, pa se to tretira kao epidemija. Vidim kako se ljudi uspaniče kada njih zdravstvena služba nešto priupita, pa sada neka se stave malo u našu kožu, tj. nas liječnika, koje se, besplatno, zbog prava pacijenata, ispituje gotovo kao neke krivce ili potencijalne krivce. Stalno i svaki dan.

dora7

09.06.2012. 19:05

Poštovani,
imam bebu od 21 mjesec. preko noći je dobila temperaturu do 40. otišli smo na zaraznu. dijete je imalo jak proljev CrP 95. čekali su nalaz stolice. Pokazao je tu bakteriju. u međuvremenu je pala temperatura, crp u padu, ali stolice su i dalje proljevaste i sluzave. otpušteni smo bez ikakvog lijeka. sada čekamo. rekli su da je bolje ne davati antibiotik. dijete se muči.mi ne znamo šta da radimo. zašto ne daju antibiotike?odgovor nnisam našla kod liječnika koji ju je vodio. kaže samo da je tako bolje. nije da sumnjam u stručnost doktora samo me strah.Molim vas vaše cijenjeno mišljenje, što da radimo. napominjem da je imala probavne smetnje i prije 2 mjeseca.Može li ostati u tijelu bakterija ako se ne liječi?Unaprijed hvala.

lanana

18.04.2013. 18:55

djete staro 20mj.tri dana je imao proljev, dok smo u međuvremenu uzorak stolice čekali stanje se smirilo.
stigao je nalaz ida ima kampilobakteriju.djete izgleda zdravo .dali je antibiotik obavezan il ne?obzirom da nam je pedijatar na godišnjem a drugu smjenu nemogu dobit ,molim da mi odgovorite.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.04.2013. 09:50

Antibiotik ne treba, obavite kontrolu stolice za 2 tjedna. prehrana uobičajena - nije potrebna dijeta. U pravilu nakon par tjedana organizam će se sam riješiti bakterije.

ivanapetar

06.09.2015. 10:25

Poštovani,

imam bebu od 4 mjeseca koju isključivo dojim. Prije skoro mjesec dana počele su proljevaste stolice svakakvih boja (zelene, tamnozelene, žute...) i u samo jednoj je bilo malo sukrvice. U danu su bile 3 proljevaste stolice.
Nosili smo stolicu na analizu i izolirana je kampilobakterija. Pedijatrica nam je dala Sumamed koji je beba popila odjedamput 9 ml.
Od tada su prošla 2 tjedna a beba i dalje ima proljeve (sada ih ima čak po 6 u danu) i skoro u svakom ima malo krvi.
Na novu analizu stolice smo naručeni tek za tjedan dana, al ja imam osjećaj da proljevi nikad neće proći i da se stanje uopće nije popravilo unatoč Sumamedu.
Čak je i po unutrašnjoj strani usana dobio bijele mrlje i cijeli mu je jezik bijel premda mu ga svakodnevno prebrišem sa štapićem umočenim u vodu. Da to nije soor i ima li on ikakve veze sa Sumamedom?
Beba je inače vesela, nije razdražljiva osim što slabije jede.
Neznam što da više mislim.......očajna sam....voljela bih čuti i Vaše mišljenje.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.09.2015. 12:15

Najvjerojatnije se pojavio soor, ali ne samo u ustima nego i duž probavne cijevi. Možete uvesti Daktarin ili Rojazol gel 5x na dan 1 kavenu žličicu nakon obroka. Očigledno je ova bakterija napravila dosta štete sluznici crijeva i trebat će vremena dok se oporavi. Preporučam Enterosgel, 2x2,5 ml dokle god stolice nisu normalne. Ukoliko dijete ne napreduje na težini treba se obratiti gastroenterologu, katkada infekcija nije jedini problem, možda je u podlozi i alergija. U slučaju pojave temperature javite se pedijatru bez odlaganja.