Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kapi Tyzine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Satori

05.01.2004. 13:05

Sin mi ima 3god. i kupila sam mu kapljice tyzine - 0,05%, jer sam pročitala na reklami da su neškodljive i za dugotrajnu uporabu, no u uputstvima piše da se smiju kapati 3 dana, a efedrin se smije i 6 dana kapati... Uopće, zanima me nešto više o tim kapljicama, što stručnjaci misle, jer na internetu nisam baš puno našla o tim kapljicama. Jesu li bolje od efedrina ili nisu, jesu li štetne itd. Što je najbolje za djecu???

Dr. Darko Richter

05.01.2004. 16:29

TYZINE kapi sadrže kao aktivnu tvar tetrahidrozolin. To je dekongestiv koji taj učinak polučuje zahvaljujući vazokonstrikcijskom djelovanju: na hrvatski, smanjuje otok sluznice nosa i produkciju sluzi tako što stišče krvne žile u nosu i tako "izgladnjuje ili davi" sluznicu. Na potpuno isti način djeluje efedrin. Jedina je razlika u tome što je učinak tetrahidrozolina duži, čak 6-8 sati, pa ga ne treba stalno ukapavati, što je osobito zgodno noću te se može uz večernju dozu odspavati do jutra. NIJE točno da su te, ili bilo koje druge vazokonstrikcijske kapi naškodljive. Ako ih ukapavate duže vrijeme, tj. više od 4-5 dana, nastaje tzv. "rebound" učinak, tj. čim ih prestanete ukapavati, sluznica neumjereno bubri i još više zatvara nos. Na kraju, sluznicu nosa možete potpuno uništiti dugotrajnim kapanjem kroz tjede i mjesece, bez pauze. Ako dijete ima problema s nosom, jedino logično i zdravo jest pomoći mu da ispuše nos, ili to učiniti malom pumpicom koja se dobije u apoteci. Samo kroz najgoru fazu prehlade, korz 3-4 dana, može se prihvatiti kapanje uvečer kako bi dijete lakše prespavalo noć. Tada bih i ja možda prije dao TYZINE nego efedrin, zato što TYZINE duže drži.