Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6629 | Broj poruka: 26398

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kasalj kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

njasanjasa

25.07.2013. 10:30

Poštovani,

moje dijete je 20.07. 2013. napunilo 4 mjeseca, od 04.07.2013. bili smo na moru do 23.07. 2013., sve je bilo uredu. Kada smo se jučer vratili s mora počela je dosta kašljati, ali baš kao da iskašavlja (ne suhi kašalj), najprije se čuje kao da nešto ima u grulu i onda počne kašljati. Kašalj se povećava po noći i učestali je. Nema temperaturu i normalno se ponaša, raspoložena je.
Da li trebam što poduzimati?

Unaprijed zahvaljujem!

tonya

26.07.2013. 02:05

Poštovani doktore,
moje kćer ima 11 mjeseci i već 10 dana kašlje. Najprije je kašalj bio produktivan, vlažan i nakon tjedan dana se pretvorio u suh i nadražujući. Kašljanje se posebno pogoršava noću tako da joj ometa i spavanje. Inače je odlično spavala do pojave kašlja. Bili smo kod naše pedijatrice, dala joj je sumamed koji joj ja nisam davala jer joj je crp bio uredan (8), nakon toga smo otišli kod drugog pedijatra koji joj nije dao antibiotik jer je rekao da nema potrebe (opet uredan crp) i rekao mi da joj dajem bisolvon sirup za iskašljavanje i da će proći. Međutim, ne prolazi. Prije dva dana joj je počeo i nos curiti i po cijeli dan ima temperaturu 37. Po danu se taj kašalj i nekao može podnijeti, ali po noći to je užas. Ne znam više što joj davati, što pomaže, a što ne. Molim za pomoć.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.07.2013. 21:50

za njasanjasa: ispirajte nos fiziološkom otopinom, podignite uzglavlje kreveta i vlažite zrak. Dokle god je opće stanje djeteta dobro ne treba ići liječniku.

za tanya: simptomi bi mogli ukazivati da postoji tzv bronhoopstrukcija (otok sluznice unutar malih ogranaka bronha) koji se pojačava kada dijete dođe u horizontalni položaj. stoga treba spavati u polusjedećem položaju, razapeti mokru plahtu iznad uzglavlja ili uključiti ovlaživač. svakako se treba ponovno javiti na pregled, no bisolvon ne prpeoručam (u ovoj situaciji može pogoršati simptome).

njasanjasa

01.08.2013. 22:30

Poštovani,
hvala vam na odgovoru, našem dijetu nije bilo ništa bolje pa smo ipak otišli kod pedijatrice da bi nam ona rekla da ne vidi ništa u nosu i da na plućima nema ništa te da joj samo ispiremo nosić (iako i u nosu nema ništa). Stanje iz dana u dan nije išlo na bolje već je sve više kašljala pa smo opet otišli kod pedijatrice koja ju je poslušala i propisala joj Sumamed sirup 3ml, 3 dana, 1 na dan. Sumamed pijemo dva dana i ništa nije bolje, kada ju uhvati kašalj sva se zacrveni, krenu joj suze od naprezanja, on traje 1-2 min, imamo osijećaj da se guši te ju obavezno podižemo. Kašalj se javlja najmanje jednom u sat vremena. Jako smo zabrinuti i zbunjeni jer kao od ničega smo došli do Sumameda koji ne vidmom da joj pomaže. Temperaturu nema i dalje se normalno ponaša i raspoložena je dok ju ne uhvati kašljanje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.08.2013. 11:15

Preporučam da konzultirate pedijatrijskog pulmologa. Vrlo često neki virusi mogu uzrokovati dugotrajni podražaj sluznice i tu postoje lijekovi koji mogu pomoći. Jednako tako treba isključiti i alergijsku podlogu smetnji.

njasanjasa

05.10.2013. 12:35

Poštovani,

nas još uvijek muči kašalj. Na kraju 8 mjeseca on se napokon smirio i kašljala je 1-2 puta dnevno. Početkom 9 mjeseca suprug je dobio virozu što je prenio i na bebu počelo joj je curiti iz nosa (vodeno i prozirno) da bi se nosić smirio no opet je počela kašljati. Mislili smo da će proći no kako nije prolazilo prije 10 dana posijetili smo pedijatricu. Poslala nas je na bris nosa i grla. Nalaz je uredan. Kašljati nije prestala preko dana kašlje svaka 2-3 sata, a ponoći je svakih 30 min. do sat vremena. Preko dana kada se nakašlje nekada primjetimo da ima sluz u ustima koju onda proguda. Opće stanje bebe je dobro nema temperaturu, dobro napreduje. Kašalj nam sad već traje više od 2 mjeseca s tim da se smanjio nekih 10-tak dana pa nakon viroze opet pogoršao. Pedijatrica sumlja da je to bio hripavac koji se smiriva pa ga je viroza opet pokrenula. Više ne znamo šta da radimo jer sad nas već to jako brine???? Na plućima nema ništa, po riječima pedijatrice, i grlo nije upaljeno, a nos je čist.
Ne znamo da li bi ju trebali ići testirati na alergije ili se gore opisano ne može povezati sa alergijom? Inhaliramo ju svakodnevno, čistimo nos fiziološkom, podigli smo uzglavlje, idemo na zrak najmanje dva puta dnevno. Molim vas vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2013. 23:00

Mislim da je krajnje vrijeme da konzultirate pulmologa i da se napravi temeljna obrada; uključujući i alergološku.