Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kolike?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bozidar

07.02.2002. 15:05

Imamo drugo djete staro 3 tjedna. Mama ga doji. I dobro napreduje. Dobiva dobro na kilazi vagali smo ga i dobio je oko 1 kg za 3 tjedna.
U zadnjih nekoliko dana (5-6) po cijeli dan vrlo lose spava.
Izgleda da ima grčeve, koji se manifestiraju da stenje, grči se, i plače. To se dogadja stalno malo se smiri za pet min opet i tako cijeli dan. Mozda uspije uhvatiti 1 sat spavanja u komadu tijekom dana ostalo je sve isprekidano na pola sata ili manje. Kad je budan isto tako. Vrlo nam je tesko najlakse ga umiri cica.
Prvo dijete nam je imalo kolike ali nisu trajale vise od 2 sata dnevno.
Da li imamo razloga za brigu.
Hvala

Dr. Darko Richter

10.02.2002. 14:25

Kolike su dosta uobičajena i prolazna neugoda za koju suvremena medicina još uvijek nije utvrdila točni razlog. Činjenica da dijete dobro napreduje (do sada) praktički isključuje neku težu bolest, osobito bolest probavnog sustava. No, moguće je da ima manji gastroezofagealni refluks, tj. povrat hrane i želučanog soka u donji dio jednjaka, zbog čega može osjećati bol, a da ne povraća. Znači, ako su kolike takve da remete normalni ciklus spavanja i budnosti, potrebno je konzultirati pedijatra, po potrebi pedijatrijskog gastroenterologa. Inače, pokušajte najprije s uobičajenim mjerama: masiranje trbuha, dobro podrigavanje nakonobroka, polupovišeni položaj, i neki preparat za smanjivanje količine zraka u probavnom traktu (npr. SAB SIMPLEX).

!

13.10.2015. 23:50

Mali mi ima godinu dana.. Tokom noći se zna dosta često budit kroz plač i grči se.. Kupi nogice prema trbuhu.. Je li moguće da ima grčiće?
On se budi tako ima već duže vrime, ali dva tri dana je lipo večera tako da mu nisam niti radila čokolino na bocu.. Tada je lipo spava, probudio bi se samo jednom do dva puta.. Sad se opet budi, a za večeru mu više ne dajem čokolino već ili pahuljice, ili palentu, kako kada.. Pa sad me zanima, jesu li mu grčići od čokolina ili mlijeka? I dali mu mogu davati prije spavanja kapi sabsimplex? One su mu pomagale dok je bio beba.. Hvala vam unaprijed..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2015. 23:15

Ako imate dojam da se nemir javlja zbog grčeva u trbuhu onda najvjerojatnije to i jest problem. Prpeoručam pregled krvne slike, urina i stolice na skriveno krvarenje. Ako su stolice neuobičajenog izgleda ili mirisa možete uvesti probiotik i Enterosgel 2x2,5 ml kroz par tjedana. Smanjite unos slatke hrane i pića, SAB Simplex možete davati redovito, ali 5x na dan. Ako dijete slabije napreduje na težini ili ako laboratorijski nalazi nisu uredni treba se konzultirati s liječnikom.