Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nedonošće


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

barby

13.10.2015. 17:45

Postovani,

U 24.tjednu trudnoće, uzrok genitalna infekcija, rođeno musko dijete 745 g 31 cm.
Prvi dan po rođenju krvarenje u mozgu. Sa 10-ak dana infekcija crijeva, lijecen antibioticima, stanje normalizirano. Na majcinom mlijeku od pocetka. Polako ga skidaju s respiratora i stavljaju mu maskicu.
Inace stabilan, vitalan, mase rukicama i nogicama.
Sa 20 dana starosti lijecnici konstatirali da je krvarenje u mozgu bilo jako,.4.stupnja i da se ugrusak siri iz jedne strane mozga u drugu. Daju jako lose prognoze, cak i predlazu ako dodje do kakve komplikacije ako roditelji zele da mu se na daju lijekovi da umre sam. Govore da ce ostecenje bit cerebralna paraliza i mentalna retardacija.
Da li je moguce davati tako rano takve dijagnoze i da li se dijete bez obzira na to ipak moze razviti i biti normalno zdravo dijete? Molim Vas za pomoc,.kome se mozemo obratiti i sto napraviti?
Dijete se nalazi u Pertovoj bolnici u Zg.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2015. 23:15

Prema Vašem opisu izgledi da dijete bude u potpunosti zdravo su maleni. Nije moguće predvidjeti koje će poteškoće imati (motorika, psihološki razvoj, govor) i kojeg će biti intenziteta. Uskraćivanje pružanja pomoći djetetu je iznimno delikatno etičko pitanje pri čemu treba uzeti u obzir kako ćete se vi roditelji osjećati tom prilikom ali i kasnije u životu. Porazgovarajte detaljno sa liječnicima, ovakvo postupanje ima opravdanja iznimno rijetko, u pravilu kada je nastupila moždana smrt i život je moguć isključivo uz potporu stroja za disanje ili kada nema apsolutno nikakvih izgleda za preživljavanje pri čemu su svi daljnji medicinski zahvati besmisleni i predstavljaju dodatno traumatiziranje djeteta.