Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krpelj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dunjaiana

01.05.2009. 23:10

Poštovani,
imam curicu od 10 mjeseci.Danas smo bili na izletu u jednom selu 30 kilometara od Osijeka.Kada smo je večeras spremali za spavanje na vratu smo otkrili krpelja, otišli kod dežurnog doktora u Dom zdravlja i tamo joj je doktorica izvadila krpelj.Zanima me je li joj taj krpelj mogao prenjeti neku bolest iako je izvađen cijeli i nije bio duže na vratu od 6 do 7 sati.Curica je redovito cijepljena prema kalendaru cijepljenja za tu dob.
Puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

02.05.2009. 11:20

Mogao bi prenijeti krpeljni proljetno-ljetni meningoencefalitis i boreliozu (lymesku bolest). Pitajte epidemiologe u Županijskom zavodu za javno zdravstvo kakva je situacija u Osijeku i tom području glede infestacije krpelja uzročnicima spomentuih bolesti. Mislim da tamo nema virusa meningoencefalitisa, a za boreliozu baš nemam nikakvog pojma o lokalnoj situaciji.

Bumbica

06.05.2009. 20:35

Poštovani doktore, cijepila sam djecu protiv krpelja cjepivom FSME pa me zanima protiv kojih bolesti on štiti? I dobije li se imunitet nakon dva cijepljenja?

Darko Richter, dr. med.

06.05.2009. 21:50

Joj, joj, joj .... cijepila sam dijete, ne znam protiv čega. Da je u obaveznom programu, još bih pomislio da ste slijepo slušali državne epidemiologe, i obavili svoju građansku dužnost prema djetetu i društvu. Ali, cijepiti FSME, i ne znati što ste radili, to mi nije sasvim jasno. Ne znam da li se isplati odgovoriti?
Možda da mi malo pojasnite pitanje? FSME je cjepivo za krpeljni meningoencealitis, i ne znam zašto bi on, npr. štitio od malarije?

Bumbica

07.05.2009. 09:55

Ma ne, mislila sam protiv kojih bolesti štiti koje prenosi krpelj? I dobije li se imunitet nakon dva cijepljenja ili tek nakon zadnjeg tj. trećeg?

Darko Richter, dr. med.

07.05.2009. 11:30

Pa može štititi samo od one bolesti za koju je cjepivo, ne od drugih. A to je krpeljni meningoencefalitis.
Za punu zaštitu treba 3 doze.