Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


"Kvržica" u oku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

21.05.2008. 00:40

Djetetu od 17 mjeseci mi se na oku - točno na granici bjeloočnice i šarenice s unutarnje strane oka - danas iznenada pojavila sitna "kvržica", boje bjeloočnice, tj. kao da je bjeloočnica na tom mjestu nabubrila i malo prešla na šarenicu. Taj nabubreni dio je velik oko 1 mm. Također uz njega je oko malo crveno, kao nekakav trak. Što bi to moglo biti, i da li da čekamo da se povuče samo? Ili odmah kod oftalmologa? Ona inače ne odaje dojam da je boli ili nešto slično. Čišćenjem s kamilicom se to nije povuklo/umirilo.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

21.05.2008. 22:45

Mogla bi biti punguecula, benigno zadeboljanje konjunktive, ili dermoidna cista, slično zadeboljanje sastavljeno još i od masnog tkiva. Jedno i drugo benigno. No, kako ne znam odavde, unatoč vašem dobrom opisu, pitajte svojeg pedijatra.

23.05.2008. 09:35

Hvala Vam na pomoći i usmjerenju ka mogućoj dijagnozi. Odmah smo se informirali detaljnije koliko se moglo. Prema slikama i medicinskim opisima dostupnim na internetu, vjerojatno se radi o pingueculi. Planiramo otići do pedijatra, no ako bih dotad još mogla pitati za Vaše mišljenje o nekim povezanim stvarima.

Koliko sam shvatila, rjeđe je da se tako nešto javi kod malog djeteta, a najčešće ga vežu sa izlaganjem UV zrakama. Je li to stanje reverzibilno, te što uopće možemo poduzeti u tom smjeru (samo čuvanje oka ili postoje i kakvi lijekovi)?

U vezi s time - je li preporučljivo djetetu od godinu ipo dana redovito stavljati sunčane naočale, odnosno kako to utječe na vid? Ako da naočale, kakve bi one točno trebale biti (kvaliteta/proizvođač, boja stakala...)?

Možete li nas uputiti kamo oftalmologu? Još jednom se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

23.05.2008. 11:35

Mislim da se s pingueculom ne radi ništa, i da ne raste, niti ometa vid, niti treba neka posebna zaštita. Nije baš točno da se javlja pretežno u stariji, jer je dobro poznata i u djece. Odite nekom oftalmologu, bilo kojem koji se bavi djecom (Rebro, Sv. Duh, Klaićeva, itd.)