Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Legg Calve Perhesova bolest


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja

19.12.2003. 21:55

MAjka sam šestogodišnjeg dječaka koji od 5/2003 ima dijagnosticiranu Legg Calve Perthesovu bolest. Kako je ta bolest dosta rijetka, a hrvatske literature na Internetu o ovoj bolesti ima vrlo malo, bilo bi mi drago da mi se javi netko tko je imao ili ima ovu dijagnozu.

Pozdrav iz Dubrovnika

Dr. Darko Richter

20.12.2003. 09:18

Radi se o aseptičkoj ili avaskularnoj nekrozi glavice femura - prevedeno na hrvatski: glavica bedrene kosti koja ulazi u zglob kuka u svom većem ili manjem dijelu doživjela je neku vrstu "infarkta" tj. prekid adekvatnog protoka krvi i prehrane. Zbog toga je došlo do odumiranja koštano-hrskavičnog tkiva u glavici bedrene kosti, koja se vjerojatno malo spoljoštila, i što je uzrokom bolnosti, smanjene pokretljivosti i šepanja. Vrlo je važno da shvatite slijedeće: kroz oko 2 godine dođe konačno do revaskularizacije tog područja, ali do tada valja U NAJSTROŽEM SMISLU RIJEČI SLUŠATI ORTOPEDA I FIZIJATRA kako bi postojeća oštećenja ostala što manja. Postojeća oštećenja su stvarna, i tu se ne treba zavaravati, jer inače bolest ne biste klinički niti prepoznali. To vam naglašavam kako biste bili svjesni da se u tekućem periodu bolesti "piše" konačna prognoza većeg, ili, nadajmo se, manjeg trajnog oštećenja.