Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Mekonijum


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anitalv

04.07.2018. 22:20

Može li novorođenče rođeno induciranim carskim rezom 39+1 zbog majčinog gestacijskog dijabetesa imati kasnije izbacivanje mekonija ili zbog nekih drugih razloga? Djevojčica rođena s 3440 g i 49 cm, Apgar 10/10 uz tremorozan plač. Dojenje uspostavljeno tek nakon 2-3 dana, nije nadohranjivana. Mekonij koliko sam ja vidjela bio je 3. ili 4. dan, tada to nisam smatrala bitnim i nitko me nije pitao o tome. Kći je vođena svaku večer na kupanje i vaganje od strane babica, pa nisam ni sigurna je li to bila prva mekonijum stolica. Uredno otpuštena uz žuticu bez potrebe za fototerapijom. Kod kuće samo dojena, uz d i k vitamin kako je predviđeno i BioGaiu, 1. mjeseca dobila 1300 g od otpusne tezine, 2 mjeseca 900 g, sad sa 6.mjeseci ima 7300g. Sa tri mjeseca preboljela bronhiolitis i od tada ima manjak apetita. Inače u obitelji imamo dosta alergicara, otac na razne trave i pelud, starija sestra na proteine kravljeg mlijeka. Kod nje nismo vršili alergijska testiranja.

anitalv

05.07.2018. 10:00

Djevojčicu ima spina bifidu ocultu, te skraćen jezik i mikrognatiju s retrognatijom. Pedijatrica nas nije slala na nikakve dodatne pretrage. U trudnoći sam uzimala preporučene vitamine i minerale.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.07.2018. 15:15

Nisam baš siguran što Vas točno zanima, no pokušat ću komentirati: nema ništa neuobičajeno ako dijete izbaci mekonij nakon 2-3 dana, ili tijekom prvih dana nakon poroda. Prema navedenom izvrsno napreduje i očigledno su crijeva i jetra zdrava. Zapažene promjene čeljusti i jezika spadaju u kategoriju opisnih dijagnoza i dosta su podložne subjektivnoj procjeni - da li uopće postoje i ako postoje u kojoj su mjeri izražene. I ponovno, obzirom da dijete izvrsno napreduje te obzirom da je pod nadzorom pedijatra sasvim je razumljivo da nije upućivano na daljnje pretrage. Naime nije za očekivati da bi se u ovoj dobi bilo što poduzimalo pa stoga ne treba niti žuriti i izlagati dijete stresu i mogućim novim infekcijama. Bronhiolitis u ovako ranoj dobi je vrlo neugodna bolest i često može uzrokovati ponavjane epizode bronhoopstrukcije (sipnje) narednih nekoliko godina - naročito u djece iz obitelji alergičara. Stoga je važno poduzeti sve moguće mjere kako dijete ne bi oboljevalo od infekcija dišnih puteva.