Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim mišljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

arod1

04.05.2009. 16:25

Dijete (6,5 mjeseci) je iznenada počelo čudno plakati s ogromnim suzama (inače gotovo nikad ne plače sa suzama). Nakon nekoliko trenutaka je izgubila svijest. Bila je jako opuštena, a glavica je počela padati sa strane i oči su otišle desno gore. Odmah je okrenuta na trbuh (u maminim rukama) i izvučen joj je jezik i istovremeno je povraćala (mama je potakla povraćanje). Dijete je došlo k sebi. Nakon toga je zaspala i nakon 40 minuta se probudila, sretna i vesela i ponovio se čudan plač i nesvijest. Bili smo u bolnici tjedan dana na pretragama.
Učinjena je neurološka, kardiološka obrada - bez uvjerljivih patoloških odstupanja, a jedini nalaz koji odstupa u sklopu UZV abdomena je nalaz dilatacije kanala desno prvog stupnja do 6 mm, može sugerirati VUR desno. Potrebno je učiniti DRNC, odnosno nefrološku obradu.

Što je DRNC i kako se to radi? Može li dijete izgubiti svijest od bolova koje je izazvao refluks mokraće, odnosno da nije moglo doći do daha od boli?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

04.05.2009. 17:30

Vesikoureteralni refluks i ova simptomatologija koju ste opisali nemaju nikakve veze. Osim toga, prije bilo kakve priče o refluksu, treba pogledati urin i urinokulturu.
Simptomatologija je neurološka i dijete treba pratiti neurološki, ponavljati EEG i eventualno učiniti CT ili MR mozga. To (EEG, CT/MR te urin i urinokultura) bi imalo puno više smisla od traganja za nekakvim refluksom bez infekta i bez adekvatne simptomatologije za uroinfekt.
DRNC je digitalna radionuklidna cistografija. Tko voli nek' izvoli.
Izgleda da je u Hrvatskoj najvažnije učiniti neku pretragu u kraticama, nego suvilsu obradu onoga što predstavlja tegobu djeteta. A tegoba, kako ste je opisali, jest čista neurološka, i s refluksom, da ga i ima, nema nikakve veze.
Složit ćete se da je sijelo svijesti u velikom mozgu. Ako netko izgubi svijest, ja bih pogledao prvo taj organ, temeljito, i eventualno neke opće promjene koje mogu utjecati na mozak (npr. glukozu, rahitis i kalcij, druge ione, neke vitamine), a nikako na prvom mjestu mokraćne organe.

arod1

04.05.2009. 22:50

Hvala na brzom odgovoru.
Djetetu je u bolnici obavilo EEG, UZV mozga, EKG, UZV srca, RTG pluća i srca, UZV abdomena, a osim toga u više navrata je vađena krv i uziman urin za razne pretrage. Svi nalazi su u granicama normale, osim već gore navedenog.
Možete li mi, molim vas, objasniti kakve su nus pojave kad se obavlja DRNC?

Darko Richter, dr. med.

04.05.2009. 23:40

Bilo je govora o DRNC na forumu, pa pokušajte s tražilicom, ili idite u Google "digital radionuclide cystography". Nuspojave su manja količina zračenja, u svakom slučaju manja od one koju bi dijete dobile mikcijskom cistouretrografijom (MCUG).