Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mononukleoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kristina

07.01.2004. 18:29

Imam dijete dosta alergično na hranu i inhalacijske alergene od
9 mj.Redovno kod kontrole doktorica gastroenterolog traži krvnu sliku zbog pozitivnih stolica na benzidin(proljev od hrane)radi željeza i Dunger je povišen(zadnji1760).Jedanput su jako bili povišeni limfociti što je doktorica pripisala virozi i spomenula mononukleozu.Danas je isto to spomenulla jer su AST,ALH i LDH granični i malo povišeni zadnjih tri puta.Rekla je da ultrazvukom abdomena je jetra u redu.Što je mononukleoza i radi čega bi te vrijednosti bile povišene.Hvala!

Dr. Darko Richter

08.01.2004. 08:28

Infekcijska mononukleoza je virusna zarazna bolest, a tim se virusom većina osoba zarazi tijekom prvog desetljeća života. Tada zaraza uglavnom prolazi asipmtomatski, tj. nema znakova bolesti, samo se osoba prokuži i stvori protutijela. Zaraza u kasnijoj dobi može, ali niti tada ne mora, dovesti do kliničke slike infekcijske mononukleoze, kada postoje znakovi poput temperature, angine, povećanih i bolnih limfnih čvorova, upale jetre, povećanja slezene, aseptičkog meningitisa, itd. I opet, ta slika u svom punom opsegu nije obavezna, može se dogoditi samo angina s povećanjem limfnih čvorova, dužeg trajanja no što je uobičajeno. Obično se na dijagnozu posumnja ako je izražena limfocitoza i posebno promijenjeni izgled limfocita u krvnom razmazu, a dalje se često nađu povišene jetrene probe i na kraju se dijagnoza potvrđuje serologijom (tj. nalazom čestica virusa u serumu te naših protutijela na te čestice). Naravno, i u dobi do 10 godina, može povremeno nastupiti klinički manifestna bolest u slučaju primoinfekcije virusom.