Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Mononukleoza?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Domenica

03.03.2011. 14:30

Poštovani dr. Richter,

mojoj kćeri (3 i pol godine) prošlu su nedjelju naotekli limfni čvorovi s jedne i druge strane vrata od sredine lica prema uhu, jedan veličine jajeta, drugi upola manje. Nikakvih drugih simptoma nema - nema temperaturu, ne boli je grlo, ne kašlje, ne curi joj nos, vesela je i puna energije.
U ponedjeljak smo otišli pedijatrici koja je pregledom ustanovila da u preponskom dijelu nema uvećanih limfnih čvorova te da slezena i jetra nisu uvećane. Napravila je krvnu sliku i uzela bris nosa i grla. Na temelju krvne slike rekla je da pretpostavlja da je to mononukleoza. Danas su nalazi briseva pokazali samo fiziološku floru, a pedijatrica mi je preko telefona rekla da zbog gužve dođemo tek u ponedjeljak da je ponovo pregleda.

Imamo, dakle, pretpostavljenu i nepotvrđenu mononukleozu, pa Vas lijepo molim ako mi možete odgovoriti biste li Vi na temelju navedenih simptoma i ove krvne slike dijagnosticirali mononukleozu ili su nam potrebni dodatni pregledi i pretrage?

Unaprijed zahvaljujem i lijepo Vas pozdravljam!

Nalaz krvi:

Eritrociti 4.55 (x10e 12/L)
Hemoglobin 114 (g/L)
Hematokrit 0,350 (L/L)
MCV 77.0 (fL)
MCH 25.1 (pg)
MCHC 327 (g/L)
RDW 12.4 (%)
Trombociti 288 (x10e 9/L)
MPV 7.3 (fL)
Leukociti 9.2 (x10e 9/L)

Eozinofilni granulociti 2.8 (%)
Bazofilni granulociti 1.1 (%)
Neutrofilni granulociti 43.2 (%)
Limfociti (rel.) 43.8 (%)
Monociti (rel.) 9.1 (%)

Darko Richter, dr. med.

03.03.2011. 18:15

Ne.

PiF

22.10.2011. 00:15

Poštovani,
s kčerkom (6g.) idemo na preglede na Srebrnjak zbog učestalog dugogodišnjeg suhog kašlja. Na zadnjem pregledu dg. je GERB prema prisutnim anamnestičkim podacima. Nije učinjena 24 satna pH metrija zbog nesuradnje djeteta. Te su povišeni jetreni enzimi i limfocitoza. Preporuča se učiniti serologija na EBV, CMV i HBV/HCV te pregled infektologa, ORL specijaliste i uzv abdomena.
ORL specijalist primječuje uvečane limfne čvorove obostrano na vratu i postavlja dg: LPR i.o.
Uzv trbuha: nalaz je u granicama normale i jetra i slezena su normalnog smještaja, uredne veličine i glatkih kontura.
Nalaz serologije: HBsAg, Anti HBs, Anti HBc ukupni (IgG+IgM), HBeAg, Anti HBe, Anti HCV, HCV Ag kvantitativni test i Anti EBV heterofilna antitijela su NEGATIVNA;
Anti CMV IgG-EIA, Anti CMV IgM, Anti EBV-VCA/EA IgG, Anti EBV-VCA IgM i Anti EBNA IgG su POZITIVNA.
Na Srebrnjaku nas je pedijatar pitao da li je kćer bila u zadnje vrijeme bolesna odgovorili smo da je u 8mj. imala lagano povišenu temp., bez nekih drugih simptoma,
prije toga je imala u 5mj. anginu, te se sjećam da je tada doktorica komentirala da su joj malo uvečani limfni čvorovi. Dobila je silapen i to je bilo to.
Dijete sada nema nikakvih tegoba, na controlocu je i od kad njega uzima ne kašlje.
Nalaze smo dobili danas, s obzirom da nismo stigli pedijatru, niti infektologu a dijete ide drugi tjedan na izlet sa vrtićem na 5 dana,
molim vas ako mi možete reći da li dijete ima ili je imalo mononukleozu ? Da li treba na neku dijetu, treba li pripaziti sa naporima ili aktivnostima ?

hvala,
lp


PiF

11.11.2011. 14:35

Vidim, još nisam dobila odgovor happy

A već imam novo pitaje na koje Vas molim dogovor.
Ne tiče se mononukleoze, ali kako sam cijelu povijest bolesti ovdje napisala, zanima me taj lijek Controloc
koji moja curica od 6g. pije. Piše da nije za djecu ispod 12 god. ??? U ljekarni me jučer teta čudno
gledala i isto upozorila kako taj lijek nije za djecu ???? Zašto onda nitko od barem 4-5 dokt. koji su vidjeli
nalaze nije to isto rekao ???? Zašto su joj ga prepisali ?? Zar nema nešto za djecu ?

Hvala, i nadam se odgovoru !!!

mako

15.11.2011. 11:15

PiF koju dozu pije dijete?
Mi smo dobili Ortanol 20 mg (u čijim uputama stoji da mogu konzumirati djeca iznad dvije godine starosti), moj sin (5 god) pije jednu tbl ujutro. Terapija mu je ordinirana na Srebrnjaku nakon ph metrije jednjaka (imao je 58 napadaja u 24h).
Inače, i Ortanol i Contoloc su inhibitori protonske pumpe ali im je sastav različit. Ortanol - djelatna supstanca je omeprazol, Controloc - pantoprazol. E sad, nisam farmakolog da mogu detaljnije objasniti. Ima puno stranih stručnih članaka gdje se može istražiti, dovoljno je proguglati npr pantoprazole for infants ili omeprazole for infants ali u tvom slučaju ja bi svakako otišla do doktora koji je propisao taj lijek po objašnjenje.
Sretno

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.11.2011. 11:20

Poštovanje,
Pokušat ću "pokriti" zaostatke u našim odgovorima i odgovoriti na zadnje pitanje. Iz nalaza koje ste napisali može se zaključiti da je dijete najvjerojatnije u fazi prevladavanja Epstein Barr virusa (uzročnika mononukleoze). Antitijela na citomegalo virus mogu biti pritom blago povišena a da nije riječ o infekciji tim virusom (tzv poliklonalna stimulacija limfocita - produciraju protutijela i protiv onih uzrocnika s kojima se organizam davno prije susreo i odrazava postojanje trajne imunosti. Svakako treba kontrolirati jetrene enzime. Oporavak moze potrajati dulje vremena - svakako dijete treba čuvati od novih infekcija jer će se teže od njih braniti. Što se tiče dobne granice za Controloc to je dio šire priče oko registracije lijekova. Naime proizvođači većinom ne sprovode vrlo skupu proceduru ispitivanja lijekova za malu djecu (malo je potencijalnih korisnika, troškovi ispitivanja isti kao za odrasle a potrebno je obaviti ispitivanje za nekoliko dobnih skupina). Zato se oni jednostavno ograde i stave u uputu o lijeku napomenu da nije za djecu ispod određene dobi. Tako se govori da su djeca farmakoterapijski siročići jer kod većeg broja bolesti nema lijeka koji je registriran za tu dob. Stoga je uobičajeno preporučiti ovakav lijek na temelju dobrih iskustava iz prakse. Controloc se stoga uobičajeno preporuča i puno mlađoj djeci, bez većih opasnosti.

Aleaiactaest

04.09.2012. 22:20

Poštovani,

prije par tjedana narasli su mi limfni čvorovi na vratu uz jaku bol. Temperaturu nisam imala, samo sam bila jako umorna, ali to mi je uz posao bilo normalno i nista cudno jer dosta radim. Grlo me je takoder strasno bolilo i upalilo se.
Doktorica opce prakse odmah me posala u bolnicu na sve zive nalaze, prvi nalaz na heterofilna antitijela izišao je pozitivan zbog čega su me dalje slali i bockali po tri puta dnevno. Krvni nalazi su bili u granici normalnog i lošeg, ali je doktorica na infektologiji zbog svega odlučila serum poslati u Zagreb. U vrijeme slanja seruma imala sam menstruaciju, pila već 3. dan Silapen koji mi je doktorica prvi dan nakon što je vidila moje čvorove dala, i počele su mi rasti dvije osmice, pa ne ne znam je li to moglo uz sve pokazati gore stanje nego što jes. A uz to, pijem cilest kontracepcije vec 2 ipo godine, pa vjerujem da mi je jetra i zbog toga mogla pokazati malo lošije rezultate.
Danas, nakon 2ipo tjedna od slanje seruma, nalazi su mi došli, i sve je negativno, osim CMV igG koji je pozitivan, i vrijednost je 3,5.
Čitala sam malo po forumima i internetu o tome i vidjela da to znači da sam preboljela i preležala nekad taj virus.
Mene zanima je li ipak mogla biti u pitanju mononukleoza i je li ima kakvih opasnosti od ovog CMV nalaza? I je li mogu znati kada sam prebolila taj virus , koji god sam imala?
I da naglasim, što se prevencija tiče, samo sam pila silapen tablete, držala se par dana dijete, ali mirovala nisam jer nisam mogla prestati raditi.

Hvala unaprijed na odgovoru,
lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.09.2012. 10:40

Prema nalazima nije se radilo o infekcioznoj mononukleozi, CMV infekcija je najčešće bez značajnijih smetnji (75% populacije preboli ovu bolest) i ne može se reći kada se dogodila, jedino da imate trajnu imunost protiv tog virusa.

Jastuk24

02.08.2016. 23:15

Postovanj doktore imam pitanje naime cura mi je dobila mono i danas je isla kod lijecnika i lijecnics joj je rekla da je potpuno ozdravila i da se moze pocet ljubot sa deckom jer da vise nema taj virus u sebi ni mene je strah pa cu vam procitati nalaz i zamoliti Za savijet

K-ERITROCITI 4.62
K-HEMOGLOBIN 131
K-HEMATOKRIT 0.390
MCV 84.4
MCH 28.3
MCHC 335
RDW 13.4
TROMBOCITI 263
MPV 8.9
K-LEUKOCITI 6.6
NEUTROFILNI SEG 58.7
EZINOFILIN 2.8
BAZOFILIN 0.9
LIMFOCITI 26.1
MONOCITI 11.5
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.08.2016. 17:30

Iz ovih se nalaza ne može zaključiti da je preboljela infekcioznu mononukleozu, odnosno da je u potpunosti prevladala virus.

iDane

22.05.2017. 13:10

Poštovani,

Sin će mi uskoro navršiti 2 godine. Već puna četiri dana (danas je peti dan) ima visoku temperaturu. Temperatura je znala ići do 40°C. Umor i malaksalost pokazuje samo pri jako visokoj temperaturi, inače je razigran. Pedijatrica je preporučila Sumamed zbog sumnje na streptokok. No kako nas je mučila ta visoka temperatura, otišli smo preko vikenda do zarazne Dr. Fran Mihaljevića. Tamo smo dobili uputu da prestanemo sa sumamedom (do tada je dobio dvije doze od 5 ml) i da najvjerojatnije ima trodnevnu vrućicu ili mononukleozu. Sad smo dobili detaljniji nalaz krvi kojeg je potrebno iščitati. Molim za mišljenje s obzirom na nalaz kojeg smo sada dobili.
KRVNA SLIKA:
Leukociti 3,5 (1e9)/L
Eritrociti 4,21 (1e12)/L
Hemoglobin 110 g/L
Hematokrit 0,323 L/L
Prosječni volumen eritrocita 76,8
Prosječna količina hemoglobina 26,1
Prosječna koncentracija hemoglobina 339
Raspodjela eritrocita po volumenu 15 %
Trombociti 178 (1e9)/L
Prosječni volumen trombocita 7,1

DIFERENCIJALNA KRVNA SLIKA:
Neurofilni granulociti 0,7 (1e9)/L
Limfociti 1,7 (1e9)/L
Monociti 1,1 (1e9)/L
Eozinofilni granulociti 0,0 (1e9)/L
Bazofilni granulociti 0,0 (1e9)/L
Neurofilni granulociti 19,2 rel %
Limfociti 48,2 rel %
Monociti 32,1 rel %
Eozinofilni granulociti 0,3 rel %
Bazofilni granulociti 0,2 rel %

DIFERENCIJALNA KRVNA SLIKA - SVJETL. MIKOSKOPIJA
Segmentirani granulociti 23 rel %
Limfociti 49 rel %
Monociti 25 rel %
Plazma stanice 1 rel %
Reaktivni limfociti 2 rel %

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.05.2017. 10:35

Očigledno je uzrok bolesti virus. Ako se temperatura nastavi treba ponovno baviti pregled i vidjeti da li se nalaze znakovi koji ukazuju na infekcioznu mononukleozu. Krvnu sliku treba kontrolirati čak i ako ostane bez temperature.