Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


motorika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra

23.08.2003. 16:07

Poštovani,

Prateci razvoj svoje bebe primjetila sam da je dosta napredna u motorickom razvoju (pocela sjediti iz trbusnog polozaja s 5 i pol, propuzala pravilno sa 6 ...) pa me zanima slijedece. Da li bebu od 6 i pol mjeseci treba pustati da radi sve sto sama moze ili je treba sputavati. Konkretno radi se o podizanju na noge u stojeci stav iz klececeg stava dok se pridrzava za nesto. Ona se digne, drzi za npr. vrh kinderbeta i stoji sva sretna. Ja je uglavnom odmah spustim ali ona opet ponovo krece u akciju.
Zahvaljujem na odgovoru!

Dr. Darko Richter

24.08.2003. 17:27

Gledajte svoje dijete i veselite se njegovom napretku.
Ako s 5 ili 6 godina počne sama čitati po koje slove, hoćete li joj zato staviti povez na oči?

Sandra

24.08.2003. 19:15

Zahvaljujem!
I sama sam mislila da djetetu treba prepustiti da radi samo sto moze bez sputavanja ali trebala mi je strucna potvrda! Hvala jos jednom!

Sandra

chikimiki

24.09.2013. 23:25

postovani, dijete ima osam mjeseci, postavlja se na sve cetiri i ljulja i puze na trbuhu (kao mali vojnik), ali jos ne pravilno i ne sjedi (pada ako je posjednem). prije par dana se iz klececeg polozaja digla uz kauc. da je pustim da se dize? koliko sam citala puzanje je vazno zbog obrana koje mislim da ona trenutno bas i nema. nebi voljela da ga preskoci pa se popikava i pada na nos kad prohoda (ako to mogu nekako sprijecit). pedijatrica je rekla da je slobodno pustamo da radi sto moze, ali posto je savjetovala i da je stalno drzimo obuvenu u cvrste cipele pomalo sam skepticna glede njenih savjeta. hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.09.2013. 18:45

Samo neka provodi što više vremena na podu (koji nije klizav) kako bi "vježbala" sve što treba upotrbušnom položaju. Mislim da nema potrebe posebno sprječavati samostalno ustajanje, naročito ako ustaje pravilno - iskorakom. Ako ste u dvojbi konzultirajte fizijatra koji će uz pomoć fizioterapeuta dati preciznije upute o postupanju.

chikimiki

28.11.2013. 23:20

postovani, dijete ima deset mjeseci, vec dva mjeseca hoda uz namjestaj, sve je spretnija, ponekad zakoraci i naprijed prema meni, ali zadnjih tjedana se sve vise dize na prste. kako je ispraviti da gazi punim stopalom, namjestati joj nogice ili vjezbati nekako drugacije? inace normalno puze, sjedi i vecinu vremena provodi na podu. hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2013. 17:55

stavite joj duboke čvrste cipelice koje će stopalo cijelom površinom tabana držati u kontaktu s podlogom. Kada počne većinom hodati na punim stopalima tada može biti bosa.

Žaba

06.10.2014. 15:50

Dijagnoza 5 mjesečne djevojčice je:
Hipertonus; distona izvijanja. St. nakon neonatalnih konvulzija. Mioklonizmi u zaspivanju? St. nakon PV Hiperehogenosti. st. nakon krvarenja u lijevi korioidni pleksus. Neonatus 4020g Gestacijski dijabetes majke.

Poštovani,

Nastavno na napisanu dijagnozu djevojčica ide na razvojne vjezbe po Bobath metoodi. Po mojoj slobodnoj procjeni ima određenih zaostataka u motorici koji se polako reduciraju ali mene najviše brine to što ona u potrbušnom položaju nema stabilan oslonac na ruke (kratkotrajno su ruke ispred tijela, a onda se svaka "raskrili" na svoju stranu, znam da je najveci uzrok tomu hipertonus, ali zar ne bi bar par sekundi ipak trebala imati kakav takav oslonac). Dohvacanje predmeta na tlu ili podignutih nije problem kao niti podizanje i rotacija glave. Znam i budem na slijedecim vjezbama upitala fizioterapeuta za msljenje, ali zeljela bih cuti i vase misljeno o tome. Isto tako unazad nekoliko dana kada lezi na ledjima ima ukocene noge i prstice savijene prema unutra.

Zahvaljujem se unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.10.2014. 10:00

Prema svim dijagnozama koje ste napisali postoji odstupanje od optimalnog motoričkog razvoja. Naravno, postignuća treba promatrati u kontekstu dobi - to se stalno mijenja. Mislim da bi bilo bolje konzultirati fizijatra kako bi Vam dao procjenu trenutnog razvoja.