Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mucanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Davorka

10.07.2003. 15:13

Imam muško dijete od 4 godine koje je dosta plašljivo (određeni ljudi, predmeti, životinje). Nakon što se nađe u situaciji za njega stresnoj počinje mucati. Mucanje je jedno vrijeme bilo da ponovi više puta npr. me-me-meso, a sada se svodi npr. na meeeso uz izvođenje grimasa lica. Mucanje se pojavljuje u intervalima. U prvom mjesecu dobio je seku, što je za njega bilo vrlo stresno razdoblje iako smo ga pripremali na dolazak bebe. Do pred tri godine razvoj govora je bio uredan. Progovorio je sa 10 mjeseci, prve rečenice su bile sa 17 mjeseci. Da li je potrebno napraviti pregled kod logopeda ili/i dječjeg psihologa ili da pričekamo i budemo strpljivi? S kojom otprilike dobi djeteta nestaju strahovi?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dr. Darko Richter

14.07.2003. 16:29

Prvo i osnovno, strahovi ne nestaju nikada, osim kada čovjek jednom i konačno umre. Tu se ne treba zavaravati. Međutim, drugo je pitanje kako tko ovladava svojim strahom. Ne znam zašto bi uzrok mucanju morao biti neki strah, to može biti frustracija bilo koje vrste, a najčešće ne znamo točno što. Blago mucanje, od dobi 3-5 godina, ne mora biti ništa strašno, i ono s vremenom obično prođe. Najvažnije je da se dijete ne upozorava na mucanje niti da ga se na bio koji način fiksira za tu grešku, jer tada ona teže spontano prolazi. Međutim, ako je mucanje prisutno i nakon 5. godine života, ili, ako je praćeno grimasiranje, kao u slučaju vašeg sina, ono je postaje samo u sebi frustracija za dijete, i teško da će ga se samo riješiti. Stoga bih bio sklon potražiti savjet logopeda i psihologa, što prije.