Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mokrenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirna

14.07.2003. 08:43

Moja djevojčica ima 2,5 godine. Već nekih 4-5 mjeseci uredno traži "tutu" i vrlo rijetko joj nešto izmakne, kada je budna. Noću i za vrijeme dnevnog spavanja još uvijek joj stavljam pelenu. Ne mogu još da "sagledam" kako to da rješim s obzirom da pred spavanje pije sok ili mlijeko i najčešće još jednom tokom noći.
Po danu, dijete ide vrlo često na tutu, nekada pomokri više ali često sasvim malu količinu. Istina je da pije dosta tečnosti (blagi rastvor cedevite) ali ipak ne znam da li je to jedini razlog. S obzirom na tako često mokrenje izgleda mi nemoguće skinuti pelenu po noći.
Inače, već neko vrijeme, zdravstvena situacija joj je stabilna (hvala Bogu), nakon nekoliko prvih - teških mjeseci u vrtiću.
Da li se trebamo obratiti pedijatru u vezi sa mokrenjem?
NAjljepša hvala.

Dr. Darko Richter

14.07.2003. 20:35

Ako je problem učestalo mokrenje, tzv. polakisurija, tada bi bilodobro učiniti kontrolu urina i urinokulture. To je ono što vi opisujete, ali, kao, niste sigurni. Morate biti sigurni, jer kako će biti doktor, koji se informira od vas. Zato vam liječnici često kažu: neka ostane par dana u bolnici, pa da vidimo. Zato vam ponavaljam: dijete ili učestalo mokti, ili ne, to morate sami odlučiti. Ako mislite da da, tada dajte učiniti kontrolu urina i urinokulture. Infekcija urotrakta može dati simptom učestalog mokrenja. No ipak, u vašem slučaju ne naslućujem neku ozbiljniju patologiju, jer, da dijete doista ima uroinfekt, osim polakisurije, imalo bi temperature, oštar vonj mokraće, mutnu mokraću, neraspoloženost i sl.

natasa

17.07.2003. 14:29

Evo ja malo da se umjesam kao laik. Moja curica kad je bila uzrasta vaseg djeteta je isto to radila i ja sam mislila necu se nocne pelene nikad rjesiti.Po danu vrlo malo mokrila a po noci sam cak znala prije nego ja legnem jos jednom presvuci pelenu dok joj jednu noc nisam zaboravila staviti pelenu.Ujutro sva suha a predhodne noci u peleni jezera.Ja misli m da oni puno mokre jer po danu nemaju pelenu a navece kad im stavimo mokre non stop jer su svjesni prisustva pelene.I slazem se dr.Richter ako je opcenito zdrava i nema temperaturu da onda nije nista do navike.A da mi djete u bolnici zbog pelene zadrzavaju to nikako nebi.Pozdrav

Natasa