Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


nalaz urina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

g12345t

28.12.2015. 10:40

Postovani doktore,

Imam djevojcicu od 7,5 mjeseci. Prije petnaestak dana sam primijetila da joj smrdi urin, i to ujutro i ne svaki dan.Tokom noci ju ne presvlacim iz razloga sto noc prespava.
Radili smo nalaz urina u petak. Uzorak odnijet u laboratorij 1,5 h nakon uzimanja. Taj nalaz je pokazao:

Bakterija: dosta
U. Leukociti: 0-5 (Ref.Int. 0-5)
Stanice pločastog epitela: nesto

Ostalo uredno.

Nalaz je ponovljen danas (u ponedjeljak). Uzorak u laboratoriju odnesen sat nakon uzimanja i uzet je u sterilnu vrecicu. Ovaj ponovljeni nalaz je pokazao:
Bakterija: nesto
U.Leukociti 8-10(Ref.Int. 0-5)
Stanice pločastog epitela: nesto
Eritrociti/HB: 2 (ref.Int. 0-2)
Ostalo uredno.

Zbog cega je doktore u ponovljenom nalazu manji broj bakterija, a veci broj leukocita, zar se upala (ako je ima) ne bi trebala smiriti obzirom da je manji broj bakterija? Nalaz urinokulture ce biti gotov u srijedu. Djevojcica normalno jede, pije, nema povisenu temperaturu. I ako mi mozete reci sta uzrokuje urinarnu infekciju kod beba. Okolina (bake, deke) su ubijedjeni da je to zbog prehlade, odnosno iz razloga sto dijete svaki dan izvodim u setnju. Hvala.

g12345t

28.12.2015. 14:55

Doktore, ispravka

U. Eritorociti 1-2 (Ref. Int. 0-2) a nisu Eritrociti/HB u pitanju.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.01.2016. 11:50

Nalazi nisu uvjerljivi za upalu mokraćnih puteva. Treba vidjeti postoji li crvenilo spolovila ili kakav iscjedak. Svakako treba ponoviti urin i još koji puta urinokulturu, bez obzira na nalaz kojeg očekujete. Broj bakterija u kemijskoj analizi urina i broj upalnih stanica nije povezan na način kako pretpostavljate - bakterije se razmnožavaju u uzorku urina - ovisno o vanjskoj temperaturi i vremenu od uzimanja uzorka do njegove analize - rekao bih da je riječ o podatku kojeg ne možemo koristiti u procjeni upale.

g12345t

04.01.2016. 14:55

Postovani dr.

Urinokultura je sterilna. Pedijatar na kontroli nam je rekao da nema potrebe za ponavljanjem urinokulture, spolovilo bebe nije ni pregledao, a ja ne primjecujem nikakav osip. Sad sam zbunjena i ne vidim kako je nas pedijatar na osnovu jednog nalaza urinokulture kategoricno iskljucio urinarnu infekciju. Da li da insistiram na ponavljanju nalaza? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.01.2016. 13:05

Po meni nema dokaza da je bila riječ o upali mokraćnih kanala, no obzirom da uzimanje urina ne predstavlja traumu za dijete niti neki trošak ja bih ponovio urin i UK za 2 mj odnosno odmah ako se zamijeti nešto neobično (loš miris urina, povišena temperatura). Naravno, nadležni pedijatar ima diskrecijsko pravo odlučivati, no tada u slučaju prije spomenutih zapažanja zatražite uputnicu.

depikolo

18.01.2016. 10:20

Postovani molim vas za misljenje nalaza koji sam nedavno radila.Kks i dks uredne ali ono sto me zabrinjava je nalaz urina.Leukociti 6-8,a leukocitna esteraza 70! Doktorica je rekla da je nalaz uredan,ali koliko sam vidjela stoji da je esteraza normalna do 10.Inace nikakvih simptoma nema.Molim vas za misljenje

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.01.2016. 12:05

Nalaz je najvjerojatnije uredan, leukocitna esteraza se određuje temeljem promjene bole na test traci i nije naročito pouzdana metoda. Najvažnije je da u urinu nema puno leukocita Urin treba ponoviti uz dobru prethodnu toaletu spolovila, potom uloviti srednji mlaz urina.

Jacaxxx

04.08.2016. 09:45

Dobar dan postovani..
Imam 6-7 leukocita u urinu, svi ostali nalazi su uredu. Imam 19 godina.. sta to treba da znaci? U cemu je problem? Imaju li kakvih povezanosti s mogucom trudnocom (iako ne vjerujem da sam trudna)?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.08.2016. 17:25

Nalaz je uredan, nema veze s mogućom trudnoćom.