Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Napredovanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Silajn

04.05.2015. 19:40

Postovani, imam devojcicu uzrasta 6 meseci. Trudnoca uredna, rodjena u 41. nedelji sa 2930g i 48cm duga. Ocena na rodjenju 10/10. Sa punih 6 meseci bila je duga 65cm, a teska 5830g.
Prva 4 meseca je iskljucivo dojena, zatim sam u petom mesecu uvela mlecnu dohranu, a zatim ulaskom u sesti mesec i nemlecnu dohranu. Dete je dohranu lepo prihvatilo i jede rado i kolicinski dovoljno. Nocni podoj je izbacila veoma rano, sa nekih dva meseca. Puno vremena provodi na stomaku, sa pet i po meseci je pocela da puzi/tacnije baulja, okrece se sa stomaka na ledja i obrnuto, krece se po stanu, a sad je pocela i sa prvim pravim pokretima puzanja, uglavnom veoma je aktivna.

Pedijatar koji je pratio od rodjenja nikad nije pomenuo bio sta negativno u vezi njenog napredovanja, a posto je on otisao u penziju morali smo izbrati drugog pedijatra koji nas je do sad dva puta pregledao i oba puta smo docekani sa komentarom da je dete malo i mrsavo, da bi trebala imati 7200g. Danas sam opet bila kod pedijatra i ne osecam se dobro jer mi je dr rekla da moje dete zaostaje u rastu (ona jednostavno ne napreduje kako treba, premala je!!!)

Molim za Vase misljenje o napredovanju, da li je to zaista premalo? Kao roditelj smatram da je moje dete zdravo i napredno, ali me takvi komentari poprilicno uznemire j jer su ipak dosli od strucne osobe.

Unapred hvala.





Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.05.2015. 08:00

Jedini pouzdani kriterije je ucrtavanje dužine i težine u krivulje rasta. iz podataka koje navodite vidi se da je rast u dužinu uredan te da je prirast na težini slabiji. Naravno treba ucrtati i ostale podatke sa sistematskih pregleda. To samo po sebi najvjerojatnije neće ništa značiti, naročito ako je dijete vrlo aktivno. Bilo bi dobro provjeriti hemoglobin i urin, te ako su nalazi uredni pratiti težinu svakih 10-15 dana. Možete povećati kalorijski unos dodavanjem maslinovog ulja u hranu. Važno je znati kada je prirast na težini izraženije smanjen tada se usporava i rast - što kod vas nije slučaj.

Silajn

07.10.2015. 13:35

Postovani profesore,
Pre pet meseci sam Vam se obracala sa pitanjem u vezi napredovanja moje devojcice, a sad je taj problem jos izrazeniji.
Dakle, rodjena je sa 2930g i 48cm, sa 6 meseci 5830g i 65cm, sa 10 meseci 6930 i 69.5, a sa 11 meseci 6980 i 70,5cm.
Hemoglobin sa 6 meseci je bio 105, a sa 11 meseci je 98. Glukoza, ureaUV, transaminaze, bilirubin, GGt i CRP uredni, jedino alkalna fosfataza povisena 725 (norm. opseg: 0-644). Urin uredan.
Ultrazvuk abdomena - uredan nalaz.
Dete jede lepo, raznovrsno, redovno, ne odbija nista od hrane, jos uvek i sisa. Po mom misljenju jede bas obilno. Ima 3-4 normalne stolice dnevno, nema proliv, niti povraca. Zadnja dva meseca je cesto prehladjena, da ne kazem stalno, prehlada se nadovezuje na prehladu, ali sve uglavnom ostaje na povisnoj temperaturi i curenju nosica, uglavnom bez upaljenog grla i bilo kakvih komplikacija. Od septembra ide u jaslice.
Veoma je aktivna, puzi i hoda uz namestaj.

Pedijatar nas je uputio kod kardiologa koji daje takodje uredan nalaz i salje nas gastroenterologu zbog sumnje na celijakiju, Taj pregled imamo za 15 dana. Kardiolog je u toku pregleda rekla kako dete ima bas plavicaste beonjace, ali to posle u izvestaju nije napisala niti je iko od drugih lekara to spomenuo. Mene sad brine taj komentar, a i ja sam sama to primetila kao i pucketanje zglobova koje se cuje uvek kad presvlacim dete. To sve povezujem sa tim njenim slabim napredovanjem, povisenom alkalnom fosfatazom i mogucim bolestima kostanog sistema, narocito jer u bliskoj porodici imam dete koje ima multipliosteohondrom dokazan genetskom analizom, ali niko u familiji do sad to nije imao pa se to stanje tumaci spontanom mutacijom, a ne naslednom.

Sva ta neizvesnost i dugo cekanje na preglede na mene utice jako lose. Molim Vas za misljenje kao i za predlog sta dalje da radimo, da li cekati nalaz gastroenterologa ili da u medjuvremenu odem kod jos nekog specijaliste .

Unapred zahvaljujem na Vasem vremenu i odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.10.2015. 11:00

Pričekajte pregled gastroenterologa, obzirom na niži hemoglobin treba isključiti i alergiju na neku od namirnica te uroinfekt. Ako pretrage ne otkriju uzrok nenapredovanja tada treba konzultirati genetičara.

Silajn

19.01.2016. 09:25



U vezi sa slabijim napredovanjem u tezini moje devojcice uradjeno je dosta pretraga, AST, ALT, ALP, LDH, bilirubin, funkcionalni testovi za funkciju bubrega uredni, FE 6,2. IgA, IgM, IgG uredni, IgA na iTGa negativna. Hloridi u znoju negativni. pregled stolice na crevne parazite, bakterije 3 X negativan, perianalni, bris 3X negatian, test na prisustvo okultne krvi 3x negativan.
Uradjen je i kozni te na nutritivne alergene. test sam uradila privatno pocetkom novembra 2015. godine i bio je negativan (mleko, jaje, brasno, kikiriki, paradajz, kakao, lesnik). pre nekoliko dana ponovo je radjen test na Institutu, ali ovaj put je javlja granicna rekcija na kakao (3mm)., a na cokoladu je negativan kao i sve ostalo.
Osim toga u zadnjih mesec dana devojcici se javljaju osipi na kozi, na nogama, koji lice na ekcem koji se povlace ako ih mazem kremom Eucerin Atopi Control.
Devojcica je pocela bolje da napreduje, ali je i dalje sitnija od njenih vrsnjaka, sad sa skoro 15 meseci ima 8.4kg i 76cm, a anemija je i dalje prisutna, hemoglobin je oko 98-100 jer terapiju zeljezom skoro da i ne koristimo posto je nakon polaska u jaslice devojcica stalno bolesna, uglavnom je upaljeno grlo, a imala je i upalu uha i cak cetiri puta je koristila antibiotik u periodu od zadnja dva meseca, a i kad je zdrava nakon upotrebe sirupa sa zeljezom u propisanoj dozi uglavnom dobije proliv pa sam ili davala male doze sirupa ili neke biljne preparate, ali oni nemaju odgovarajuce koncetracije zeljeza.
Molim za Vase misljenje u vezi alergije na kakao, da li je moguce da alergija nije postojala pre dva meseca, a da se u medjuvremenu razvila alergijska reakcija i kako je moguce da je neko alergican na kakao, a nije na cokoladu. Koje namirnice bih trebala izbaciti iz prehrane deteta i da li uraditi testiranje na jos neke nutritivne alergene. Samo da napomenem, da sam ja alergicar, imam alergiju na polene trava, drveca i korova, ambroziju.
Osim toga koji preparat za anemiju bi mogla koristiti a da to nije Ferum sirup ili Tothema.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.01.2016. 18:00

Kozni testovi nisu pouzdani, ne nam da li su radili specifični IgE na mlijeko, jaja, soju, pšenično brašno.. Malo je vjerojatno da je u pitanju alergija. Željezo mora uzimati - zatražite drugi preparat. Nemojte je davati u kolektiv, ovako neće na zelenu granu. Možete pokušati nabaviti kolostrum s probioticima. Ako ne bude pomaka treba konzultirati endokrinologa i genetičara. Za svaki slučaj i kardiologa.

Silajn

22.03.2016. 13:30

Postovani,

Prosli put ste mi savetovali da dajem devojcici kolostrum sa probiotikom. Posto ga nisam uspela nabaviti odlucila sam da joj dajem bar probiotik. Dva meseca sam svakodnevno davala probiotik Linex baby kao i sirup Ferrum na koji se ipak privikla tako sto sam joj davala vrlo male doze pa postepeno povecavala. Danas smo vadili krv, hemoglobin je 109, ocigledno se popravila i porasla, sad ima 9kg, a za ova dva meseca nijednom nije bila bolesna, cak joj ni nosic nije curio. Nisam je vodila u kolektiv, ali sam ja imala virozu sa visokom temperaturom, a ona iako je bila sa mnom sve vreme nije bila bolesna. Ne znam da li je slucajnost ili je probiotik zaista doprineo boljoj otpornosti.
Preporuceni kolostrum sa probiotiokom sam porucila iz inostranstva i treba za nekoliko dana da mi stigne pa me interesuje ima li kakvih ogranicenja kod upotrebe probiotika, da li treba praviti kakve pauze jer evo vec puna dva meseca ga koristimo svakodnevno.
Osim toga, pre 7 dana primila je vakcinu Prevenar 13 na moj zahtev pa me zanima koliko je potrebno da se razvije imunitet i da li bih mogla ponovo da probam da je dam u kolektiv?
Srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.04.2016. 22:20

Nema ograničenja u trajanju davanja probiotika, željezo treba još davati. Prevenar 13 treba dobiti još jednom, 2 mjeseca nakon prve doze. Odgodite još malo polazak u kolektiv..