Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nespavanje i ne dobivanje na težini


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maritzab

20.08.2014. 10:35

Poštovani,
Imam bebu staru 5 mjeseci,djevojčica,rođena je sa 3660g, 51cm do sada isključivo dojena.
U samim počecima imala je probleme s grčevima i stolicom (svako 5-6 dana) i koristili smo po preporuci pedijatra kapi Bio gaia,to nije pomagalo pa smo prestali (masaža i nošenje na rukama je ostalo kao alternativa...).
Prvih dana je izgubila 400g od porođajne težine ali uz dojenje(praćeno problemima u početku,krvave bradavice i bolne grudi) sa mjesec dana imala je 4560g i porast visine od 6cm, i opseg glave 38cm.
Idući mjesec imala je 5220g,60cm, og 40cm,stolica i dalje svako 5-6 dana, i počela je spavati po noći san od 4 sata i to bez uspavljivanja, zatim dojenje svako 2 sata pa opet spavanje do ujutro.
Sa 3 mjeseca 5980g,64,5cm,og 40,5cm, počeli su problemi sa uspavljivanjem, pretežno je bila na rukama,buđenje navečer svako dva sata,dnevno spavanje svako dva sata po 30-40min.
4.mj 66000g,67cm,og 43,još veći problemi sa snom, nikako u svom krevetiću, isključivo sa nama.
5mj,6840g,68,5cm,og 42,5cm,pokušavamo davati po preporuci pedijatrice AD ali ne želi, na bočicu ništa, ni vodu ni čaj ni voćni sok. Uspijem dati po žličicu voća između dojenja ali ni to ne može puno, ali se od toga regulirala stolica (svaki dan-dva). Spavanje nikakvo, po danu ukupno možda dva sata navečer 9 sati uz buđenje svako 1,5h-2h i malo dojenja...
Šta napraviti dalje, da pustim da plače i sama zaspe od umora u krevetiću???
Kako da je naučim na bočicu,želim nastaviti dojiti ali i dodati pred spavanje AD?
Inače, motorički je jako napredna, od 4 mjeseca se sama okreće s leđa na trbuh i obratno, puže sa nogama u zraku i ručicama i glavom na podu, stalno se igra...
Žao mi je jer ima podočnjake, očito je neispavana ai slabo napreduje....Pomozite

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.08.2014. 12:30

Potrebna je kontrola prirasta na težini - istina je da je u zadnjih mjesec dana nešto manji. Zbog toga bih preporučio rutinsku laboratorijsku obradu (kompletna krvna slika, urin, stolica na okultno kvarenje). Pokušajte da prigodom prvih buđenja utjehu pokuša dati otac, tek nakon 4-5 sati ponudite prsa. Pokušajte kontrolirati napetost i nemir prigodom hranjenja jer i to može pogoršati probleme nejedenja. Osluškujte svoje instinkte i pokušajte prepoznati što djetetu paše i upravo to činite...