Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Oslabljeni Mišići


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana0002

29.06.2023. 08:00

Poštovani,

Znam da nije određeni forum za problem koji imam, no svi su zatvoreni, a potreban nam je savjet nekog drugog.

Problem nije kod mene, već kod mog djeda, ima 74 godine, te zadnjih nekoliko mjeseci ima problema sa slabljenjem mišića, u početku nije mogao ni jesti, te je radi toga smršavio 16kg, bio je sveukupno mjesec dana u bolnici, u razmacima. Nisu pronašli nikakav problem, krv je u redu, isto tako i urin. Išao je na CT vratne kralježnice, gastroskopiju, kolonoskopiju, bronhoskopiju, sve je u redu. Obavljao je sve nalaze zasebno jer ne smije na magnetnu zbog olova koje ima u ramenu otkad je bio mali. Problem je u tome što oni nisu pronašli nikakav izvor njegove slabosti. U bolnici su ga prvo poslali na odjel neurologije, te su prvo "to" liječili kao upalu živaca, no ispostavilo se da je i na to negativan. Kada se prvi put vratio iz bolnice hodao je na hodalicu, imao je fizikalne terapije koje su mu pomagale, čak je vratio i kilograme jer mu sr otvorio apetit. Kada je drugi out otišao u bolnicu ostavili su ga na odjelu endokrinologije i sada se vratio, sve je otišlo samo na gore. U bolnici su mu stavili pelene i bio je više od tjedan dana na dijeti radi kolonoskopije. To ga je izmučilo i kada se vratio sve je postalo samo još gore nego prvi put. Više se ne moze dići iz kreveta, nema osjet u desnoj ruci, nad kojom uopce više nema kontrolu. Ne žali se na nikakve bolove osim na konstanto "trnje" ili "struju" kako on to zove kako mu prolazi kroz ruke i noge, uz sve to užasno je slab, nema apsolutno nikakve mišiće, ali osjeća svaki naš dodir, što je dobro, jer nisu odumrli dijelovi. Opet nastavlja sa fizikalnim koje također plaćamo privatno, jer bi na red došao tek za 6 mjeseci. happy Stanje mu se jako pogoršalo, iako može jesti, piti (uz asistenciju), ima redovnu stolicu i mokrenje, on je užasno slab. Također pije oko 17 vrsti lijekova kroz dan, te je počeo halucinirati, ne znam da li je moguće da je radi lijekova. Ima vizualne halucinacije, baki je rekao da mu skine rukavice, dok je meni rekao da maknem boce s njega. Te halucinacije su potpuno nove, do sada ih uopce nije imao, moram reći da je i jako mentalno pao, te ne znamo kako da mu podignemo duh (jer je inače bio jako aktivna osoba, a sada je prikovan za krevet). Nekada bude skroz okej i skroz normalan, nema loše pamćenje, normalno i razgovijetno priča sa nama, no te halucinacije su također jako zabrinjavajuće za nas.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.07.2023. 12:35

Razmijem Vašu brigu, no problem je izvan moje stručne kompetencije. Ipak, mogu podijeliti svoje dojmove i razmišljanje. Definitivno sve upućuje da je problem u neurološkom sustavu, obzirom na dob malo je vjerojatno da je primarni uzrok u mišićima. Haluciniranje i gubitak apetita mogu ukazivati na neurološku bolest no jednako tako ako je u fazi izrazite pothranjenosti (nedostatnog unosa kalorija) tada sve navedeno može biti posljedica kalorijskog deficita i procesa razgradnje organizma u svrhu stvaranja energije (kalorija) za osnovne životne funkcije. Sve ovo može biti uzrokovano nekim sasvim trećim procesom u organizmu (maligna bolest, hormonski poremećaj). Nevolja je što dosadašnjom obradom neurologa i endokrinologa nije pronađen uzrok. Preporučio bih zatražiti drugo mišljenje u jednom od kliničkih bolničkih centara (Split, Rijeka, Zagreb, Osijek). Preporučam bez odgode uvesti preparat za enteralnu prehranu tipa Ensure, Ensure plus, multifibre) te kontinuirano pratiti stanje hidriranosti - ako u ustima ima malo sline ili je gusta treba davati tekućine, naročito u ovako toplim danima. Žao mi je da ne mogu više pomoći.