Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ospice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

22.12.2003. 21:26

Poštovani doktore ili doktorice,
možda ste i čuli za moj slučaj jer čini mi se da je moje dijete jedino u zg koje ima ospice.Naime, jučer, 21.12. nakon petog dana bolesti, mom sinu su u zaraznoj bolnici dijagnosticirane ospice.Dijete ima 11 mj. i trebalo je biti cijepljeno protiv istih za mjesec dana. Nikako mi nije jasno gdje se mogao zaraziti tim više što su svi doktori koji su ga do jučer pregledavali, ostali iznenađeni jer navodno ospica nema već 15-20 godina. Zanima me dali je to stvarno točno, tj kako je moglo doći do zaraze ako nismo (koliko znamo) nigdje bili u kontaktu sa zaraženom osobom.Jedina mogućnost ostaju shopping centrovi koje smo obilazili kao i svi drugi ljudi.Jeli moguća zaraza tim putem?
Koliko traje inkubacija?
Ostala sam neugodno iznenađena pristupima doktora koji nijednom nisu posumnjali na ospice, osim doktorice u vinogradskoj koja je pozvana od mlađe kolegice na konzultacije, a poštovana prim.mr.sc.dr. Ružica Duplančić-Šimunjak,spec. pedijatar tako lijepo i opširno opisuje problem ospica u časopisu "bebe" od siječnja 2003.
..."dijagnoza bolesti nije moguća OSIM ako bolesnik nije cijepljen, nije prebolio bolest..."
Zašto se nitko osim dr. u vinogradskoj nije sjetio na ospice ako je moje dijete zadovoljavalo ova dva kriterija? Ne vjerujem da problem ospica nije aktualan 15-20 god., ako je prethodno spomenuta dr. o tome detaljno pisala u siječnju ove god.
Jako sam razočarana stručnošću većine naših pedijatara. Kakve posljedice može ostaviti bolest na 11-mjesećnom djetetu?

Dr. Darko Richter

25.12.2003. 12:01

Mislim da vaše dijete još uvijek nema definitivnu dijagnozu, iako je osip možda već prošao. Kako vi to uspoređujete pojedine pedijatre sa zgradama, i mislite da vam je dijagnoza postavljena u i od neke zgrade (zarazna bolnica), kao da tamo opet nisu liječnici, svaki sa svojom (često) dosta subjektivnom procjenom. Unazad više od 20 godina možda sam na prste jedne ruke mogao izbrojati djecu s ospicama koje sam sam vidio, a zadnje od njih doista negdje sredinom 1980-tih godina. Ja bih više posumnjao u one koji vam govore o ospicama, no u one koji na njih nisu posumnjali, jer doista imate pravo da bi bilo jako zbunjujuće da je samo vaše dijete pokupilo ospice, i baš nijedno drugo, iako ih, u dobi od 11 mj., u Hrvatskoj sada ima oko 4000. Na vašem bih mjestu od liječnika u Zaraznoj bolnici tražio da serološki potvrde infekciju virusom ospica - za to se traži par mililitara krvi iz vene, eventualno uz ponavljalnje za oko 4 tjedna. Tek onda bih odlučio na koga bih se "ljutio".

sanja

30.12.2003. 12:59

Poštovani doktore,
moje dijete stvarno ima ospice što je konačno potvrđeno pretragom krvi na virus morbila koji je pozitivan. Njemu je sada dobro, nema za sada nikakvih komplikacija iako se osip još nije u potpunosti povukao no svakim danom ga je sve manje.
Moram vam reći da ste me i vi razočarali i dodatno prestrašili svojim prethodnim odgovorom (na kojem vam ipak zahvaljujem zbog potrošenog vašeg vremena ), u kojem ste mi rekli da bi vi ipak više vjerovali onima koji nisu prepoznali ospice nego onima koji jesu. Ako je to mišljenje jednog pedijatra ,kome u našoj državi roditelji mogu dati povjerenje u liječenje svoga djeteta?
Nadam se da je ovo samo moje iskustvo, i moj dojam da kod nas nema stručnjaka . Inače, pošto smo u prethodnim danima razgovarali sa nekoliko javnozdravstvenih djelatnika o slučaju ospica, došli smo do zaključka da je moj sin svoje ospice "pokupio" u bolnici Dubrava gdje smo s njim proveli jedno jutro zbog jednog specijalističkog pregleda, a to je bilo deset dana prije pojave prvih simptoma.
Pozdrav

Dr. Darko Richter

31.12.2003. 09:49

Ja dijete nisam vidio, pa me čudi vaše zaključivanje o mojoj stručnosti, jer moj odgovor ovisi isključivo o vašoj prezentaciji problema. Pogledajte što ste sve napisali u prvom mail-u, pa onda u drugom: to su Kopernikanski obradi (od shopping centra do bolnice Dubrava, itd.). Volio bih da mi citirate nalaze iz krvi na virus morbila, točno kako su vam izdati, jer do tada i dalje stojim kod prvog odgovora. Uvidom u točni nalaz serologije doznat ćemo istinu, a onda ćete me razuvjeriti, ili ću razuvjeriti ja vas. Onako uzgred, gotovo da se s vama slažem po pitanju gustoće dobrih stručnjaka u našoj sredini, pa je zato izvjesno umijeće doći do onog pravog.

sanja

31.12.2003. 16:00

Poštovani dr.,
vjerujem da ste danas (31.12.2003.)pročitali dnevne novine i da vam je postala malo jasnija slika o slučaju ospica. Što se tiče moje prezentacije problema tj.mogućeg izvora zaraze, u početku je jedino shopping centar dolazio u obzir jer ni dijete ni mi nismo bili u kontaktu s oboljelim od ospica. Nakon nekoliko dana, kada je vjerojatno u bolnice pristiglo još slučajeva, razgovorom jednog javnozdravstvenog djelatnika, posumnjali smo da je izvor zaraze u našem slučaju ipak bila bolnica u Dubravi u kojoj navodno ima slučajeva oboljelih od ospica. Mi, roditelji, do tada se nismo ni sjetili ni povezali da je naš posjet bolnici mogao biti izvorom. Moj je zaključak da je ipak dijete zaraženo baš tamo jer mi je logičnije to nego shopping centar. Na žalost, ja nisam stručna osoba koja bi takvu stvar mogla potvrditi, ali iz dosadašnjeg iskustva samo sebi i vjerujem, uostalom nitko ni nije pokazao neko zanimanje da se otkrije prava istina. Nalaz krvi izolacije virusa nam je prenešen telefonski u ponedjeljak, a za taj nalaz nam je dr. u zaraznoj rekao da nas ne interesira te da se tiče samo njih. Bez obzira na to ja sam zvala i razgovarala sa dr. koja mi je rekla da je nalaz pozitivan na virus morbila i da su to ospice i da to javim djetetovoj pedijatrici.
Kažete da niste vidjeli dijete i da vam ne sudim na (ne)stručnosti te da i dalje stojite da to nisu ospice ,a ja vas pitam kako možete reći da nisu ako isto tako niste vidjeli dijete. Zašto isključujete bolest (vi i mnogi drugi) zato jer nije prisutna godinama, zar se ne uči o svim bolestima podjednako? Zar nismo svjedoci doživotno da ljudski rod nikada neće iskorjeniti loše navike i općenito sve loše?
Biste li vi sebe nazvali stručnjakom?
Trebali biste vjerovati da jeste, vjerujete li?

Dr. Darko Richter

31.12.2003. 21:33

Nigdje nisam rekao da to NISU ospice, pročtajte malo točnije što sam napisao. A zatim, nemate vi uvid u serologiju, netko vam je nešto priopćio telefonom. Tražite nalaz napismeno, onda ćemo ga prokomentirati. Do tada, ostajem i dalje pri svojim odgovorima, a novine nisam pročitao, radim danas cijeli dan i ovu najluđu noć, jer sam dežuran. Bih li ja sebe nazvao stručnjakom? Da to ne mislim i da se oko troga stalno ne trudim, od kada sam upisao studij do sada kada sam prevalio više od pola liječničke karijere, ne bih niti vama odgovarao na Internetu, niti danas dežurao. Shvatite još jednom: NEMAMO uvid u točni nalaz serologije na morbile, a da li su to bile ospice, ili ne, moguće će biti točno utvrditi kada steknemo taj uvid. TRAŽITE TAJ NALAZ NA PISMENO. Za sada vi samo više vjerujete u prvu mogućnost, a manje u neku drugu, a ja se od vas razlikujem po tome što više vjerujem u drugu, a manje u prvu mogućnost. I na kraju: nije ovdje riječ o nekom prepucavanju u svezi s više ili manje vjerojatnom dijagnozom morbila, već, ako to doista jesu bili morbili, tada vaše dijete ima određeni mali, ali realni rizik kasnijeg obolijevanja od jedne teške sekvele koja se zove subakutni sklerozirajući panencefalitis. Zato bi trebalo biti apsolutno siguran da li je sada dijete preboljelo prirodne ospice.

sanja

01.01.2004. 23:25

Vraćam se stalno na ovu cyber stranicu od kada sam pročitala vaš posljednji odgovor. Doktore, nadam se da ću već sutra uspjeti dobiti pismeni nalaz serologije virusa, jer nikako ne mogu prestati razmišljati o komplikacijama koje ste mi spomenuli.
Taman smo svi "odahnuli" kada je konačno postavljena dijagnoza, pa makar su to i ospice, i mom dječaćiću je postalo sve bolje, kada sam shvatila da (zahvaljujući vašem odgovoru) to možda i nije kraj.
Više ne znam kako da se postavim prema tome svemu. Kome da vjerujem?
Kome da se obratim?
Ne morate odgovarati, ovo je samo jedan trenutak slabosti i straha
Sve najbolje

Dr. Darko Richter

01.01.2004. 23:50

Ako je u nekoj ambulanti vašem dječaku uzeta krv radi serologije na morbile, tada vam pripada pismeni nalaz, i od toga ne trebate odustati. Prošle je godine (tj. 2002.) u Hrvatskoj bilo registrirano 8 slučajeva ospica, no to su bile čisto kliničke dijagnoze, bez serološke potvrde potvrde izolacijom virusa. Za 2003. g. nisam vidio podatke, iako nisam čuo da je bilo sigurnih ospica. Iako je rizik subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa vrlo, vrlo malen, on je ipak realan. Za vašu utjehu, u 23 godine svojeg pedijatrijskog staža, vidio sam tu komplikaciju samo jednom, a golema većina pedijatara niti jednom.