Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Plivit D3 kapi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marina

16.01.2004. 10:10

Postovani,

molila bih Vas ako mi mozete odgovoriti na jedno pitanje.
Prije 2 dana smo bili na prvom pregledu sa mjesec dana. Pedijatrica nam je dala D3 kapi da bebi dajemo 4 kapi dnevno.
Negdje sam procitala da se nekim bebama fontanela od tih kapi prebrzo zatvarala i da su morale na operaciju.
Recite mi, molim Vas, imam li razloga za brigu, jer se nakon toga ne usudim maleckoj dati te kapi. Jutros sam joj dala prvi puta.
Pretpostavljam da ce smanjiti dozu kad malo zatopli i kada ce biti vise sunca.
Kako prepoznati prve znakove hiperkalcinacije?

Unaprijed zahvaljujem i srdacno Vas pozdravljam

Dr. Darko Richter

17.01.2004. 09:19

Gdje ste pročitali to što ste pročitali? Silno me to zanima, koji vam je izvor? Zašto one koji tako pišu nitko ne tuži, već se po sudovima povlače liječnici? Vidio sam djece koja nisu dobivala D-vitamin, s užasnim rahitisima s kockastim glavama i posve svinutim nogama, da sam pomislio da imaju neku raritetnu metaboiličku bolest (tzv. vitamin D rezistentni rahitis), a kad ono - samo je netko propustio dati obični vitamin D tijekom prve godine i tijekom zime u drugoj godini života. Meni je nevjerojatno da idete pedijatru, pa mu ne vjerujete. Ide li netko u crkvu, a da ne vjeruje u Boga?
Svakako mi javite odakle vam podatak o bržem zatvaranju fontanele.
Jeste li ikada vidjeli sliku glave djeteta s rahitisom: fontanela ne da se ne zatvara, već se NE USPIJEVA zatvoriti, a glava se širi kao kocka, noge se savijaju, a prsni koš uvlači ili izbočuje, već kako kod koga. To je predivan prizor, i kada Europljani hodaju našom zemljom, ili se dođu kupati na Jadran, odmah vide i takve stvari, ne samo na djeci, već pogotovo na odraslima, koji možda u svojem djetinjstvu nisu imali sreću da ima je majka bila toliko prosvijećena da ima doda vitamina D, ili, kako se to radilo prije I. svjetskog rata, ribljeg ulja, pa se pitaju u koje mi to društvo hoćemo?
Da nastavim u političkom smislu (a sve je to povezano): kod nas se svi kunu u stručnjake i čak neku vladu sastavljenu od stručnjaka, a stručnjake nitko ne sluša i još ih dovodi u pitanje! Što je to s nama?

Marina

18.01.2004. 12:18

Postovani dr. Richter,

na Vase posljedne pitanje cu samo dodati da se radi o hrvatskom skepticnom mentalitetu i kakav je jos, zna se.
Naravno da malenoj dajem te kapi, a "bapske price" o preranom zatvaranju fontanele sam procitala na jednom forumu, ne bih pisala kojem.
Na svu srecu, najvise se pouzdajem u struku i zahvaljujem Vam na iscrpnom odgovoru.

Srdacan pozdrav, Marina

gost

18.01.2004. 23:33

Mene zanima sto je sa djecom koja su na adaptiranom.Ustvari da li i ta djeca trebaju uzimati vit.D i koliku dozu i do kada jer se i tu misljenja razilaze nazalostsad

Dr. Darko Richter

19.01.2004. 13:14

I dojena djeca kao i ona na bočici trebaju dodatni vitamin D, u našim geogafskim širinama.
Nikakva se mišljenja ne razilaze, jer nije bilo tko ovlašten imati o tome "mišljenje". Bilo tko može imati neko svoje uvjerenje, vjerskog ili svjetonazorskog karaktera, pa da neće piti vitamin D, ili neće primati transfuziju tuđe krvi, itd., ali mu njegovo uvjerenje na daje pravo na stručno mišljenje. I ja vjerujem u koješta, ali se nikada ne bih usudio to proglastiti mišljenjem važećim za druge. Za tako nešto treba imati argumente ili vrlo uvjerljiva svjadočanstva.