Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ponovno mononukleoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

03.03.2015. 15:35

Poštovani,
imam dječaka od 10 godina. Prije mjesec dana bio je bolestan i primao je Klavocin, jer je doktorica smatrala da ima upalu grla, međutim prije nekoliko dana sin mi ponovo ima temperaturu 39.2 i povečane limfne čvorove na vratu. Doktorica ga je pregledala i njen je zaključak da se radi o mononukleozi. Nalaz krvi je uredan osim što je malo povečan CRP 0.1-2.8 (3.4) i hemoglobin 121-145 (151). Nalaz za mononukleozu još čekamo.
S obzirom da je već sa 6 godina prebolio mononukleozu EBV (imao je uvečane limfne čvorove i osječao je umor, a nalazi su bili pozitivni na EBV), moje pitanje je da li može mononukleozu dobiti dva puta, te ako se ustanovi da nije riječ o mononukleozi koje pretrage bi mi preporučili s obzirom na uvečane limfne čvorove?
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.03.2015. 09:50

Previše nepoznanica za kvalitetan odgovor... Kada je prvi puta prebolio infekcioznu mononukleozu (kažete potvrđenu nalazima) da li je to utvrđeno serološki (utvrđivanjem antitijela na virus inf mononukleoze)? Ako nije možda je imao tada (ili je sada) neki drugi uzročnik (npr citomegalo virus). Sada bi trebalo napraviti SE, KKS, jetrene enzime i serologiju na CMV i EBV.