Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


postoji li ukusnija zamjena za alfare


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

15.12.2005. 21:30

Molim Vas za savjet.
Beba mi je sada stara 10 tjedana. Sve je bilo u redu dok je bila na prsima, lijepo je dobivala na težini. Kako je meni nestajalo mlijeko tako je njezina liječnica preporučila dohranu umjetnom formulom uz izdajanje. Početkom dohrane pojavilo se crvenilo na obrazima, sitni osip na prsima koje je kasnije prešlo u perutanje kože na ramenima. S mjesec dana starosti počela je gubiti na težini jer sam imala mlijeka samo za dva obroka dnevno. U narednih mjesec dana nije dobila ništa na težini. Prije tjedan dana primljena je u bolnicu, gdje je ustanovljeno da je alergična na kravlje mlijeko. Liječnica je preporučila Alfare koje beba ne želi jesti. Obroci nisu veči od 70 ml i to 7 puta dnevno, a znaju biti i manji. Jede samo u polusnu. Postoji li formula slična Alfareu a koja je prihvatljivija po okusu i mirisu. Jako sam uplašena jer otkada je primljena u bolnicu i dalje gubi na težini. Stolica od Alfarea treba biti žuto-zelena, ali njezina je sada zelena, rijetka i sluzava. Zanima me može li jesti Pregomin, Nutramigen, Neocate ili Pepti-Junior (ova sam mlijeka našla na netu) i ukoliko koje odgovara molim Vas da mi napišete i naziv proizvođača, jer ću ga pokušati nabaviti iz uvoza.
Bolinčki nalazi su:
IgA=0,33
IgG=3,5
IgM=0,45
IgE=2,21
GvK=4,6 CR8 0
AST 31 ALT 26
AGT 27 KF 315
Na=13 6 h 4,7 G 2,62
E=3,95
Hb=0,23
Hct=0,353
Mcv=89,4
MCH=31,1
Tr=481
Klor u znoju 12,6
Dunger 400


Unaprijed zahvaljujem
Uplašena mama

ivana

15.12.2005. 23:27

Evo bas smo sve pretražili na internetu i otkrili smo nažalost, da je sve to ista hrana jedino su neki roditelji dodavali nekakav okus grejpa iz ljekarne odnosno jabučni sok. Postoje dodaci za Neocate s okusom čokolade i banane ali su oni za bebe starije od 6 mjeseci.
Mojoj bebi se danas osip vratio u istom obliku u kojem je bio kada smo došli u bolnicu. Je li možda to znak da je taj njen osip simptom nečeg drugog? Do sada su napravili samo jedan test na alergiju na kravlje mlijeko.
Onakvo hranjenje je pravo mucene za nju, viču na nju i ona se bori i ručicama i nogicama i gura bočicu jezikom van.

Prijete mi da će ju uskoro početi hraniti na sondu.
Sad sam zbilja preplašena, što da radim, kome da se obratim za pomoć, molim Vas pomozite!
Zahvalna mama

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

18.12.2005. 22:27

Cijenjena gospođo Ivana, djeca zaista nekada odbijaju ponuđenu hranu, što može biti problem, osobito u dobi kada je izbor hrane vrlo ograničen. Dijagnoza alergije na kravlje mlijeko nije uvijek jednostavna. Međutim, dijete je sada u bolnici i naravno, ne mogu reći da se ne radi o toj bolesti. Preporučila bih Vam strpljenje i svakako da hranjenje na sondu ne shvaćate kao prijetnju. Ima slučajeva kada je to ne samo dobar već i jedini izbor; takav je način prehrane privremen i obično se kombinira i s hranjenjem na usta. Želim Vama i djetetu sve najbolje i srdačno Vas pozdravljam.