Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


potres mozga


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elmo

18.06.2009. 13:50

zanima me koji su simptomi potresaa mozga?imam jednogodisnjeg sina koji je iz puzeceg polozaja udario celom u beton.nije pao u nesvijest,niti je povracao.medjutim brzo se umirio i zaspao,jer mu je bilo i vrijeme za spavanje.osim ogromne kvrge u predjelu arkade,nisam nista drugo neobicno primijetila u njegovom ponasanju. kako da procijenim je li s djetetom sve u redu?nakon koliko vremena nakon potresa mozga se obicno javljaju simptomi ?hvala

Darko Richter, dr. med.

18.06.2009. 21:50

Za potres mozga potrebno je da je na kratko izgubio svijest i da se ne sjeća događaja.
Međutim, trauma galve može biti puno ozbiljnija, a da prethodno i ne mora biti potres mozga. Npr. nakon nekoliko dana do mjeseci može se razviti subduralni hematom.
U prncipu, dijete koje je palo na glavu, treba ići u bolnicu ako je: ma i kratko izgubilo svijest, ili, nije izgubilo svijest, ali je postalo pospano, povraća ili je inapetentno, im aglavobolju koja ustraje i nakon samog udarca, ili, što je samorazumljivo, ako dobije konvulzije, zanošenje hoda i kretnji, različitu veličinu zjenica.
Subduralni se hematom manifestira danima i mjesecima nakon udarca, kojeg se možda više i sjećaju, glavoboljom, povraćanjem, inapetencijom, konvulzijama, anizokorijom (različito velikim zjenicama), dvoslikama, itd.

marinajastog

08.04.2015. 20:35

Poštovani,
Dijete od 5,5 godina je jučer vozila bicikl i pala je s njega,lupila glavom o beton.Na trenutak se šokirala i počela se žaliti kako ne može stati na noge i jaku glavobolju.To je trajalo nekih 20 minuta.Kada se smirila pitali smo je dali se svega sjeća,rekla je da da i opisala nam događaj,i više se nije žalila na glavobolju.Otišli smo doktoru,rečeno nam je da je pratimo 24 sata,ali s obzirom ako nije do sada ništa bilo,rekla je doktorica da nebi trebalo ni biti,nije nas slala na nikakva snimanja.Pogledala ju je od glave do pete i rekla da je to pre mala visina da bi nešto ozbiljnije bilo.E sad,s obzirom da se dijete ponaša normalno,vesela je,ne spava,nije umorna,igra se,i od udarca je prošlo 24 sata,dali da je promatramo još malo ili se napokon možemo opustiti.Glava ju ne boli ni malo,jedino kvrga na opip,iako je već manja naspram jučer.Strah nas je potresa mozga i ostalih opasnijih stvari,ali rečeno nam je da u večini djece simptomi dolaze odmah,iako čitajuči po netu drugačije piše.Hvala.LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.04.2015. 14:05

Možete se opustiti i vratiti uobičajenim aktivnostima.