Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povećani limfni čvorovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ddsmph

14.07.2013. 10:25

Pozdrav! Majka sam trogodišnjeg djeteta koje vrlo često ima povećane limfne čvorove u vratu, sporo se smanjuju i u principu su uvijek pipiljivi. Prije mjesec dana jedan čvor u preponi je također postao vidljiv i pipljiv. Zbog toga smo podjetili infektologa koji je pregledavši dijete napisao:"na vratu sitna, slobodna poliadenija, desno prema mastoidu više sitnih, tvrđih, 1 žlijezda 5 mm u promjeru, imponira grozdasto, manje izražen nalaz lijevo, u preponi i fem. udubini imponira fiziološki nalaz. Preporuka: napraviti uzv vrata uz citološku punkciju žlijezde na vratu desno plus periferni razmaz." Dalje u kontaktu sa pedijatricom djeteta i citologom ( telefonski) , oboje tvrde da je to kod djece normalno, i da čvor ispod 1 cm ne treba punktirati. DA čekamo jesen, pa ćemo vidjeti!! Molim koje je vaše mišljenje o tome? Inače je dijete normalno aktivno, jede, spava, ponaša se uobičajeno, i još da napomenem da je pilo antibiotik sredinom šestog mjeseca zbog brisa nosa u kojem je nađena Branhamella i Hemofilus inf. Trenutno nije u nikakvom infektu. Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.07.2013. 20:25

Ne bih se usudio dati preporuku samo temeljem ovoga što pišete. Svakako, pretpostavljam da je infektolog isključio povećanje jetre i slezene. Ako su sedimentacija i krvna slika uredni može s odgoditi punkcija (koja inače manje boli od vađenja venske krvi), no odgovornost za takvu odluku preuzimate zajedno s citologom i pedijatrom.

ddsmph

16.07.2013. 23:10

Hvala na odgovoru. Isključeno je povećanje slezene i krvna slika je u ožujku bila uredna ( nije rađena sedimentacija).

ddsmph

16.07.2013. 23:10

Dodala bih ako može još jedno pitanje. Hoće li ultrazvuk bez punkcije išta pokazati? Kad bi napravili samo ultrazvuk, što bi mogli saznati?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.07.2013. 13:55

Ne bi puno dobili ultrazvučnim pregledom vrata. Možda bi bilo korisnije napraviti UZ trbuha i vidjeti ima li povećanih čvorova.

korina1

04.01.2014. 22:25

Poštovani,
prije 10 dana sam primijetila da mi sin, 24 mj., ima oteklinu na desnom obrazu, pokraj uha. Kako je bio neradni dan, odveli smo ga na hitnu-pedijatriju. Tamo je nakon pregleda pedijatra upućen otorinolaringologu, koji je ustanovio da nema upalu uha te preporučio uzv vrata, kojeg smo odmah potom i obavili. Nalaz je bio: "Sonografski desna patroidna žlijezda uvećana inhomogene ehostrukture, upalonog karaktera. Obostarno, jače desno uvećani, promijenjeni periaurikularni , angulatrni i parajugularni limfni čvorovi veličine do 27mm." Napravljena j i KKS, CRP (8.00 mg/L) i (S) Alfa-amilaza (bila 68 (U/L) i sve je u granicama normale . Kako je bio prehlađen i curio mu nos te imao lagano povišenu temperaturu , infektolog, koji je ga je na kraju još pregledao, zaključio je da su limfni čvorovi i žlijezda slinavka vjerovatno povećani od prehlade te je dobio Cefixime sirup kojeg treba piti10 dana. Sutra je zadnji dan za antibitik i do danas je sve bilo uredu- oteklinu nije imao tjedan dana, prehlada mu je skoro prošla (jedino po noći još kašlje, nos mu više ne curi),nema povišenu temperaturu ...međutim danas popodne sam primjetila da mu je opet netečen desni obraz! Ne znam da li da ga opet vodimo doktoru ( bas su sada opet neradni dani!) ili da pričekamo par dana da vidim hoće li mu to proći samo od sebe...Ne znam koliko to može biti ozbiljno? On je inače dobre volje i osim te otekline dijeluje mi potpuno zdrav. Je li moguće da mu niče zub pa da mu zbog toga natiče žlijezda slinavka? Inače, zadnju dozu redovnog cijepiva dobio je prije 4 mj., tako da su doktori isključili da se radi o reakciji na cijepivo.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.01.2014. 18:20

Vjerojatno je došlo do bakterijske upale slinovnice. Za sada treba povećati unos tekućine. Svakako treba pratiti razvoj simptoma i limfnih čvorova u tom području - stoga se treba javiti liječniku.

frankie 100

05.01.2017. 13:05

Poštovani doktore!
Imam sina od 6 godina koji je lani bio hospitaliziran zbog limfadenitisa. Desna strana vrata mu je naotekla i imao je visoku temp. To se saniralo, mada su ostali blago ispupćeni limfni čvorići i nakon toga. Par mjeseci kasnije na lijevoj strani vrata jače je vidljiv limfni čvorić veličine graha recimo koji dok se maleni napinje se poveća. Pedijatrica je rekla da je to ok, a i obiteljska amneza je takva da i stariji brat i suprug imaju te vidljive limfe po vratu (izrazito su i mršavi svi tri). E sad... Možda će zvučati čudno, ali mene svejedno taj čvorić muči, čak mi se povremeno čini da se povećao, ne znam... Maleni se povremeno tuži (u prosjeku jednom u dva tjedna) i da ga bole oči i uši, dam mu protiv bolova sirup i to obično na večer, a ujutro dok bi trebali ići doktoru mu je dobro. Suprug veli da bez veze paničarim. Recite mi dal to jedno s drugim može imati veze, i dal da ipak odem još jednom pedijatrici s njim na pregled? Ovako, on je zdravo i veselo dijete. Hvala Vam i lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.01.2017. 16:20

Limfni čvorovi stvaraju obrambene stanice kada je dijete izloženo infekciji i normalno je da se u tom periodu malo povećaju, osslije se smanje ali ne nestanu. Složio bih se sa Vašim suprugom happy)

jednaivana

08.05.2017. 19:00

Poštovani, imam dječaka od godinu dana koji od rođenja ima pipljive limfne čvoriće na glavi iza uha. Mali su, veličine manjeg zrna graška. Pedijatrica ih prati. S godinu dana je redovno cijepljen i pregledani su mu čvorići. Sve u redu. U zadnjih četiri dana ima blagi proljev, crvenu guzu, izbijaju mu gornja dva zubića. Loše spava noću, sabije jede, radije mlijeko na bočicu nego kruto. Moja pretpostavka je da je od zubića. Noćas se jako preznojio po glavi i danas se u jednom trenu opet jako preznojio toliko da mu je kosa bila potpuno mokra. U kući nam je 20 stupnjeva, nije vruće...također sam primjetila da su i limfni čvorovi veći, jedan je oko 1 cm. Imam li razloga za brigu? Da ga vodim pedijatru, vaditi krv? Danas je guza bolje i nema čestu stolicu. Jesu li to stvarno simptomi nicanja zubića ili nešto drugo? Hvala Vam unaprijed

jednaivana

08.05.2017. 19:10

Zaboravila sam napisati - dijete je dobrog općeg stanja, sretan, pleše, povremeno cendrav, ali nije neuobičajenog ponašanja. Cijepljen je prije dva tjedna- redovno cijepljenje sa godinu dana.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2017. 22:40

Prema svemu opisanmo riječ je o zdravim limfnim čvorovima koji se povećaju u fazi bolesti - u njima se stvaraju stanice koje brane organizam. Ružne bolesti u ovako mladoj dobi idu brzo i u roku od tjedan - dva postaje jasno da se nešto ozbiljno događa.