Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povisen asto


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Matijicica

30.10.2015. 13:30

Postovani,
Ljubazno vas molim da mi odgvorite u slucaju moga sina kojem je 7god.
Prosle god u 11 mj imao je anginu uz temp. nakon posjeta ljecniku propisan je atibiotik ospen, tada brisevi nisu radjeni.Posto se stanje nakon 3 dana nije poboljsavalo i dobio je afte,vodimo ga ponovo doktorici da bi tada dok. ukinula antibiotik za par dana temp se povukla.
Po uputama ljecnice 20 dana radimo bris grla i nosa kao i nalaz asto titar, u nalazu nije izolirana bakterija,a asto 1600.
Po uputi ljecnice djete prima exticiline, ukupno njih 5.
30.03.2015 god ponovno je uradjen nalaz asto 800.
Po uputi ljecnice ponovno se uzima bris grla i nosa, u nosu je izoliran staphylococcus aureus, u grlu streptococcus pneumoniae, ljecnica nije ukljucila terapiju, mada je bio antibiogram.
Po uputi ljecnice 27.10.2015 tj prije par dana ponovno se djetetu uzimaju bris nosa i grla, u nosu izolirana staphylococcus aures, u grlu nije nadjeno nista, asto opet raste 1600.
Od prosle god 11 mj djete nije imalo temp, opce stanje odlicno, a asto opet 1600, zanima me sta nam je ciniti. Kao i to moze li djete sam popiti antibiotik da suzbije bakteriju i gdje bi moglo biti zariste, ako su bris nosa i grla uredni. Djete smo vodilli kod orl ljecnika, po njegovom misljenju krajnici uredni. Jos ovo djete ima par pokvareni mljecni zubi, mozu li zubi biti zariste infekcije.
Hvala unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.11.2015. 22:05

ASTO titar ukazuje da je dijete imalo infekciju beta hemolitičkim streptokokom. Potrebne su godine da titar ovih antitijela opadne a u svakoj infekciji, makar i virusnoj, on se može blago povećati. Istina, u jednom periodu se udvostručio, no ako je sada stanje stabilno dobro i ako su ostali nalazi (sedimantacija, krvna slika i urin) uredni ne treba ništa. Vjerojatno je u međuvremenu ponovno došao u kontakt sa streptokokom. Kontrola titra jednom godišnje. Inače, ako bude rastao, žarište može biti bilo gdje u tijelu, no najčešće u krajniku (ne na njemu nego u njemu pri čemu krajnici mogu izgledati uredno). Djetetova doktorica je bila u pravu što nije davala antibiotike za druge 2 bakterije koje su izolirane u nosu.

Matijicica

03.11.2015. 19:35

Hvala na brzom odgovoru. Vezano za gornje pitanje:
Molim vas, sto biste vi preporucili za imumitet da li moze piti ekolostrum, ako je asto povisen? Jer izmedju ostalog ekolostrum sadrzi prirodna antitjela. I sto vi preporucujete, ako asto bude rastao exticilin ili nesto drugo?Da li ovako visok asto 1600 moze izazvati reumatsku groznicu ili druge tegobe.
Nakon koliko bi trebali ponoviti asto,zadnji put je radjen krajem 10 mjeseca i bio je 1600.
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2015. 09:40

Mozete davati kombinaciju ekolostruma i Imunoglukana. u slučaju povišenja (značajnog) ASTO titra tada je najbolji Extencillin. Reumatska groznica je vrlo rijetka, no moguća komplikacija i u Vašem slučaju.