Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povišen crp i leukociti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cvrki2014

26.01.2017. 17:25

Poštovani,

dijete (2 godine,14 kg) je 13.01.2017. počelo piti antibiotik Klavocin radi upale uha te koristiti Tobrex kapi za oči zbog konjuktivitisa. Nakon čega se vidjelo da mu je dobro i nakon popijenog antibiotika krenuo je u petak 20.01.2017. u vrtić.
U subotu dobija temperaturu 39 te mu se vraća konjuktivitis (snižavamo temperaturu paracetamolom).
U ponedjeljak dolazimo kod doktorice koja utvrđuje da dijete ima Rota virus zbog rijeđe stolice, ali dijete ništa ne jede (za cijeli dan pojede pola pečenog jajeta), pije samo tekućinu pa mi je nekako i normalno da je stolica rijeđa, ne povraća.
Sve ove dane dalje do danas dijete još uvijek ima temperaturu koja je između 39,3-40,3 koju spuštamo kombinacijom paracetamola i ibuprofena nakon čega opet raste za 4 sata.
25.01.2017. opet idemo kod doktorice koja i dalje govori da je Rota i vidno je ušokirana djetetovim stanjem (blijed, temeperatura 40,3-narasla dok smo čekali red, bezvoljan, umoran...) te nas šalje ujutro vaditi krv i daje nam Dalsy sirup za snižavanje temperature.
Danas smo izvadili krv, nakon što smo došli kući imao je groznicu i temperatutru 38,8 i cijelo prijepodne je umoran i uspavan.
Nalaz nemam već mi ga je doktorica pročitala preko telefona pa sam si neke vrijednosti zapisala.
CRP - 113
HEMOGLOBIN - 73
LEUKOCITI - 24
LIMFOCITI - 74
Kaže da ima anemiju i neku upalu pa nam daje antobiotik cefaleksin i u ponedjeljak da idemo opet vaditi krv:
Anemiju smo ustanovili u 11 mjesecu isto je bio bolestan pa su nas s pedijaterije poslali vaditi krv gdje mu je hemoglobin 68 i željezo 3, nakon čega je dobio terapiju Ferrum lek.
Jel nebi trebali ići na još neke pretrage ili nešto da se utvrdi čega ima upalu?
I za anemiju možemo li uzeti neki drugi sirup možda koji ima željezo dobijeno iz prirodnih sastojaka(floradix ili neki sličan) umjesto Ferrum lek-a?
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.01.2017. 10:50

Pratite opće stanje djeteta i ako ne bude dobro javite se u bolnicu. Svakako treba razjasniti uzrok ovako teške anemije. Dijete nije za vrtić, sve infekcije će biti teže zbog slabokrvnosti. Navedene zamjene za Ferrum LEK su neodgovarajuće obzirom na njegove nalaze.