Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povišen CRT i Lym bez fibre-smetnje pri spavanju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

AnteMonika

29.01.2024. 15:05

Poštovanje svima,
Imam sina od 2 godine i 4 mjeseca starosti. Zadnjih nekoliko dana šmrče (ali ne na način da ima nekakav sekret ili da je prehlađen pa izlazi tekućina), već kao da mu nešto smeta alergijski. To šmrkanje je prisutno samo po noći kad ga se stavi spavati, i zna tako sat ili dva šmrkati dok ne zaspe, a onda glasno hrče. Ni jedno ni drugo dosad nije bilo prisutno. Dijete je pri rođenju imalo fibru, pa je proveo 7 dana na neonatologiji, te je imao odgodu cijepljenja (dosad je prije mjesec i pol dana primio jedno cijepivo-mislim da je DI-TE-PER, a sad smo namjeravali vodit ga da dobije drugu dozu), pa smo vadili krv, te se pokazao CRP vrijednosti 19.8 (a granice su ispod 2.8), te iz diferencijalne krvne slike vrijednost Lym je 69.8 (a granice su 25-50). Inace ima dobar apetit, ovih dana mozda blago manje jede. Vesel je i razigran, dobro se igra i reagira. Pošto je CRP visi nego sto treba biti, pedijatrica je rekla da se javimo iduci tjedan za cijepljenje. Da li bi trebali ponovno vaditi krvnu sliku, i pritom ukljuciti mozda neke druge parametre?Ili je dovoljno samo doci (ukoliko se dijete ponasa ok) za cjepljenje? Dijete je u sustavu, kao neurorizican, jer se rodio s fibrom (mama je imala bakteriju pneumokok koje je dijete po rodjenju skupilo).
HVala na savjetima,
Lijep pozdrav,
Ante

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.02.2024. 22:10

Postovani, opisane smetnje ukazuju da je moguce rijec o povecanju trece mandule, najvjerojatnije u sklopu neke prolazne viroze. Preporucam spavanje s povisenim uzglavljem, u kuci temp max 21-22 st C, vlazite zrak i neka sto vise vremena provodi vani. Nos mozete ispirati hipertonicnom (2,3%) otopinom morske vode. Neurorizik nije dijagnoza i ne treba odgadjati cijepljenje. Nalaz krvne slike za dob djeteta je uredan, CRP je vrlo blago povisen i ako je dijete dobro ne treba ga ponavljati i moze se cijepiti. Nadlezna pedijatrica ce odluciti treba li ga prethodno pregledati. LP