Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povišeni trombociti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

klia

05.08.2003. 13:53

Poštovani doktore Richter!
Tromjesečno dijete mi je na kontroli krvne slike imalo povišene trombocite. Naš liječnik je rekao da je sve u redu, ali ja sam svejedno zabrinuta pa bih voljela znati kako je do toga došlo i znači li taj nalaz da je dijete sklono trombozi? Riječ je o isključivo dojenom djetetu. Bila je riječ o crvenoj krvnoj slici, ostale vrijednosti su bile u granicama normale.

Dr. Darko Richter

05.08.2003. 20:34

Koliki su mu trombociti?

klia

09.08.2003. 22:38

Nažalost, nemam nalaz, on je ostao u kartonu kod liječnika ( mislim preko 400 i nešto ). Možete li mi ipak odgovoriti o čemu se radi i što bih eventualno trebala poduzeti? Dijete sad ima 5 mjeseci i dobro napreduje.

Dr. Darko Richter

10.08.2003. 00:36

Radi se o nalazu, a ne o bolesti. Vidite, vi baratate već s dijagnozom, a ja još ne znam ni broj trombocita. "Preko 400 i nešto" je vrlo blizu normale i vjerojatno nije ništa značajno. Trombocitoza najčešće nije izraz pojačane sklonosti trombozi, već asplenije (tj. nepostojanja ili kirurškog odstranjenja slezene), mijeloproliferativnog poremećaja i akutnih teških infekcija. Mislim da u nas nije dobro to da svatko zaviruje u nalaz, pa onda malo desno očita neku "normalu" i odmah misli da zna o čemu se radi. Medicina se dosta dugo studira i još neko vrijeme specijalizira, i, kao što vam je možda poznato, licenca ili dozvola za prakticiranje mora se, na temelju stručnih dokaza, obnavljati svakih 5 godina. Kako sada da diskutiramo o povišenim trombocitima, kojima ne znate točni broj? Ako to ne znate, onda je najbolje da poslušate svog liječnika, koji vam je otprilike rekao da nemate o čemu brinuti. Nalaz možete i ponoviti, ako vas jako brine, no ja bih vam priuštio da ga sami platite, jer ne može se svatko petljati u medicinu, pa zapetljati stvari, koje koštaju novaca, i to novaca koje svi mi uplaćujemo.

klia

11.08.2003. 19:58

Meni ni u jednom trenutku nije palo na pamet da se petljam u posao liječnika, niti baratam ikakvom dijagnozom, već me je samo kao majku zanimalo o čemu se radi i kako do toga dolazi. Upravo zato što NE ZNAM I NE UMIŠLJAM SI DA ZNAM pročitati nalaz, obratila sam se vama, na ovom forumu. Videći ovdje da pedijatar, tj. vi odgovarate javno na svakojaka pitanja, postavila sam i ja svoje. No, čini se da vi u svoje odgovore petljate i zapetljavate koješta što sa stručnim odgovorima nema veze. Ako ste ljuti na nas "neznalice" i "znatiželjnike", ako vam uzimamo dragocjeno vrijeme, ne morate odgovarati na naša pitanja. U tome je bit interneta i slobode: kako postavljanja pitanja, tako i odgovaranja. Tu nismo u ordinaciji gdje pacijente doživljavate kao one koji vam oduzimaju dragocjeno vrijeme i nastojite ih što prije poslati van ( premda mi zaista SVI uplaćujemo zdravstveno osiguranje, poštovani doktore ). U svakom slučaju, hvala što ste mi na osnovi mojih površnih podataka pokušali odgovoriti, no ubuduće ću sve odgovore tražiti na nekom drugom forumu.

Dr. Darko Richter

11.08.2003. 20:28

Dobili ste jako konkretan odgovor, kakvog, što sami ljutito konstatirate, nećete dobiti u nekoj ordinaciji, a ja vam kažem još manje na bilo kojem forumu, a ljutite se, jer u mojem komentaru možda ima neke istine i meni je očito da ste je shvatili. Zato, premda mi je jasno da se na prvi pogled možete naljutiti na takav komentar, ipak ne shvaćam da obrazovani ljudi, u kakve si dopuštam ubrojiti i vas, ne mogu otrpjeti da se uvijek nešto može naučiti i to izvan uskog kanala koji vi mislite da određujete svojim pitanjem. Zar je Internet posve apersonalni medij, gdje iza nekog računala stoji nekakvi robot i odgovara ne pitanja tako da, otprilike, niti se veselite, niti se ljutite, ali, također, niti išta doznate. Zar mislite da ja ne znam odgovarati na takav način? Otprilike u stilu: "povišene trombocite nazivamo trombocitozom; trombocitoza može biti posljedica niza poremaćaja, no najčešće, ako nije previsoka, nema kliničkog značenja; ipak, savjetovao bih vam da ponovite pretragu i posavjetujete se s hematologom ... ". I što bih vam time rekao? Samo ono da opet kružite do novog liječnika i novog nalaza. Ali vi očito niste spremni prihvatiti konkretan odgovor i jedan komentar, koji, ako i nije nužan, svakako niti najmanje nije zlonamjeran. Kada razgovaramo, morate prihvatiti, i vi i ja, da ne razgovaramo isključivo po uvjetima jednog ili drugog od nas, već je to komunikacija, u koju spadaju i komentari, i ljutnja, a katkada i konstruktivne emocije.