Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prepucij kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubena1510

24.03.2018. 14:00

Postovani,

Imam dijete od 7 mjeseci, vrlo rano negdje sa 2 mjeseca prilokom ciscenja blazinicom za vrijeme mijenjanja pelena prepucij se prevukao preko glavica, jedno vrijeme su izlazile bijele naslage vjerojatno od odvajanja .
Pedijatar mi je savjetovao svakodnevno prevlacenje te ciscenje medjutim ponekad se dogodi da nastane malena pukotinica na kozici .
Inace nisam vrsila ciscenje svaki dan iz straha da ne bi doslo do vecih ozljeda i da se ne bi dogodile oziljkaste promjene koje kasnije mogu rezultirati nemogucnoscu prevlacenja.
Zadnjih nekoliko puta kada sam cistila iako polako i njezno se stvori mala ranica.
Da li uopce cistiti ili ne dirati s obzirom da je dijete jos malo ili nastaviti s ciscenjem?
Unaprijed hvala

Lp,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.03.2018. 20:35

Postupnih za njegu muškog spolovila je jasan - kožica se povlači bez primjene sile koja bi uzrokovala crvenilo i pucanje kožice. U protivnom ove ozljede kožice izazivaju ožiljkaste promjene i posljedičnu fimozu. ako se kožica sspontano ne oslobodi da se može u potpunosti s lakoćom prevlačiti do dobi od 5 godina tada se poduzimaju određene mjere (omekšavanje kožice kortikosteroidnim kremama, rješavanje priraslica).

bubena1510

26.03.2018. 00:35

Postovani,

Zahvaljujem na odgovoru.
Da li vec i pucanje koje se dogodilo nekoliko puta moze napraviti problem tj .fimozu odnosno da li je steta vec ucinjena?
Naime, kada cistim s blazinicom otvor kozica sama klizne al eto dogodi se ponekad da nastane pukotina, ocito tkivo nije spremno.

Hvala unaprijed

Lp,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.04.2018. 09:45

Neće se dogoditi ništa što kasnije ne bi mogli popraviti, bez kirurgije happy)

pomoc1

11.07.2018. 23:50

Postovani,
Imam bebu od 8 I pol mjeseci,od pocetka kod svakog mjenjanja pelena prevlacimo kozicu koliko ide I ocistimo vaticom.S 4 I pol mjeseca se kozica mogla potpuno navuc.Kad smo bili.na redovnoj kontroli pedijatrica mu je spustila kozicu I sa strane je lagano popucala,I savjetovala nam da mazemo s Klorofenicolom,medutim kad su se ranice zatvorile suzila se I kozica na vrhu.Od onda me ne pusti ni da mu ga ocistim kako treba a I neda se vise spustit do kraja,samo kad se kupamo nakon 15min se uspije potpuno spustit.Zadnjih dana me uopce ne pusti da mu ocistim ni kad se kupamo place, mice ruke I sam si ga dira.
Pedijatrica kaze da nastavim navlacit bez sile koliko ide I mazat,posto je pedijatrica jako mlada zanima me vase misljenje.Zasto se kozica vise neda navuc kao I prije,dali ga to boli I sta napravit?
Strah me je da se ne zagnoji ili nesto teze.
Oprostite na duzem postu.Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.07.2018. 10:01

Oštećivanjem kožice izaziva se upala i stvaranje ožiljkastog tkiva. Kožica postaje manje elastična. Potežite kožicu koliko ide bez primjene sile, dovoljno je jendom dnevno. Ako se budu javljale upale (rijetko) tada se kožica može "razmekšati" i otvoriti primjenom kortikosteroidne kreme. Ako nema smetnji ništa ne treba činiti do navršenih 5 godina života.