Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Priorix- nuspojave


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marijafi

21.04.2014. 14:45

Poštovani;
dijete je prije dva tjedna primilo Priorix.
Deset dana nakon toga dobio je temperaturu 39. Trajala je dva dana.
Dva dana nakon toga,sinoć, prvi put u životu mu se javila urtikarija i to po glavi, najviše na obrazima i oko očiju. Smirilo se kroz 20-tak minuta.
Po noći nije bilo novih plikova, da bi mu danas popodne opet izašlo nekoliko po glavi i čelu, prođu spontano.
Ništa sumnjivo niti novo od hrane nije konzumirao.

Da li ovo može biti nuspojava cjepiva i što mi je činiti?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.04.2014. 12:20

Alergija u obliku urtikarije se u pravilu javlja ubrzo po kontaktu s alergenom, stoga nije povezana s cijepljenjem. Niti visoka vrućica uz ovakve kožne promjene nije povezana s cjepivom. Javite se pedijatru a u slučaju da smetnje još uvijek traju konzultirajte infektologa.

marijafi

29.04.2014. 10:15

Poštovani doktore,

vodila sam dijete pedijatru odmah nakon prve epizode urtikarije.
Nije imao istovremeno osip i temperaturu.Temperaturu je imao dva dana i dan-dva nakon se javila urtikarija.
Prvi put je bilo jako izraženo, najviše po glavi. Nakon toga, par dana mu se znalo,uglavnom navečer pojavljivat nekoliko plikova po glavi koji bi spontano prošli.

Na pregledu ,pedijatar je doslovce rekao da to nije od cjepiva, da može biti od bilo čega, da pratimo što mu smeta i da tu nema lijeka!
Nije me uputio na nikakve daljnje pretrage, smatra da nema razloga za zabrinutost.

Nekoliko dana urtikarija se nije javljala, da bi opet sinoć bilo dosta izraženo po glavi i vratu! Ne mogu to povezat sa hranom koju je dijete jelo jer nema pravilnosti u javljanju ( jedino možda paprika, jeo ju je u vrlo malim količinama oba puta). Osim toga, bude izraženo nervozan, sad ne znam da li mu nervozu uzrokuje svrab ili upravo nervoza pogoduje izlaženju urtikarije.

Molim Vas da me uputite koje pretrage bi bilo uputno učiniti?

Hvala Vam

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.05.2014. 00:05

Uobičajeno roditelji vrlo brzo prepoznaju što bi moglo biti uzrokom alergije. No najčešće se uzrok ne može pronaći - radi se o takozvanim indirektnim ili sekundarnim alergijama. U tom je slučaju alergen spoj koji nastaje u organizmu (spajanjem više vrsta kemijskih spojeva koji su unešeni hranom ili koji nastaju uslijed infekcije). Vrlo su mali izgledi da će alergološka obrada pokazati uzrok. Klasično, treba napraviti laboratorijske pretrage (SE, KKS, ukupni broj eozinofila u perifernoj krvi, ukupni IgE, specifični IgE na kravlje mlijeko, jaja, soju, orašaste plodove, pšenično brašno te kožni test kod alergologa.