Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Priorix-panika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

EmmaB

28.03.2014. 13:35

Poštovani doktore,
znam da niste psihijatar ali ipak bi Vas nešto pitala;
naime, sin će uskoro 18 mjeseci.Od navršene godine odgađamo Priorix svim mogućim i nemogućim metodama. Nažalost, sada više nema uzmaka i moram ga odvesti na cjepljenje. Do Priorixa je sve uredno primio,ali onda sam ja krenula sa istraživanjima po internetu, naišla na razne grupe protivnika cijepljenja...itd. Uglavnom, od količine tih podataka, od groznih nuspojava koje dobije određeni broj djece (a koje se navodno ne prijavljuju) mene je uhvatio grozan strah. Evo,ja stvarno ne znam kako ću izvesti to cijepljenje i kako ću zadržat pribranost u tjednima koji slijede nakon cjepiva i očekivanja svih tih nuspojava.

Mnogo je roditelja u sličnoj situaciji i htjeli-ne htjeli moramo djecu odvesti na cijepljenje jer bez toga ne mogu u vrtić a o sukobu sa raznim institucijama i o kaznama da i ne govorim.

Kako Vi tumačite ovu histeriju koja se događa oko ovog ali i oko cijepljenja općenito, što savjetujete roditeljima i u nekom postotuku,iz Vaše prakse, kolika je učestalos težeg oblika nuspojava od Priorixa?

Hvala!

ivan_orleanski

03.04.2014. 11:40

Inženjer sam, nisam medicinar, i roditelj sam 18-mjesečnog djeteta koje je cijepljeno svim obaveznim i neobaveznim cjepivima. I nikad nije bilo nikakvih problema. Ne znam čemu ta histerija oko cijepljenja u javnosti. Slažem se da farmaceutska industrija na tome zarađuje milijune i milijarde dolara svake godine (i da se za stjecanjem profita vrte prljave kampanje neslućenih razmjera), no radije bih svoje dijete cijepila nego riskirala dječju paralizu, hripavac i mnoge druge bolesti. Činjenica jest da se nekoj djeci nakon cijepljenja jave neke ozbiljne nuspojave, no mišljenja sam da se radi o nekim genetskim predispozicijama koje se u određenom momentu aktiviraju pod utjecajem vanjskih čimbenika, pa tako možda i cjepiva. No, statistički gledano radi se možda o jednom slučaju na 1.000 djece.
Ono što mogu reći na osnovi ozbiljnih znanstvenih radova koji su mi bili dostupni u zadnjih nekoliko godina je da je problem sa autizmom, hiperaktivnošću, alergijama i drugim vrlo aktualnim problemima uglavnom u porastu i može ga se dovesti u vezu sa procvatom kemijske industrije i preradom naftnih derivata u prošlome stoljeću, a koji su osnova za proizvodnju svega što nas okružuje - plastike, odjeće, obuće, kozmetike, pelena, igračaka, automobila, pesticida, farmaceutike, energije, svega bez čega današnje kućanstvo ne može ni zamisliti život.
Pa ukoliko se želite odreći dobrobiti, naglašavam dobrobiti cjepiva, odreknite se i svega ostalog što Vam daje kemijska industrija.

Evo, to je jedan pogled iz inženjerskog kuta gledanja.

leah

09.04.2014. 09:45

Poštovani doktore,

imam dijete 4 i pol godine,alergičar na grinje i peludi sa alergijskom astmom i na terapiji Singulair granulama.Do sada smo cijepljeni redovno i osim crvenila i otoka drugih nuspojava nije bilo ali tada nije uzimao Singulair (uzima ga od 11.2013.).S obzirom da dijete ima 6+stupanj alergije i uzima Singulair da li ga mogu cijepiti bez straha ili sada može postojati veća vjerojatnost od nekakvih alergijskih reakcija ili nuspojava,da li se uopće preporuča cijepljenje u takvim slučajevima,kako Vi u praksi postupate i kakva su iskustva?Osim toga zanima me zašto je docjepljivanje sa 4 godine prebačeno na 5 godina?
Hvala i srdačan pozdrav

leah

23.04.2014. 23:45

Molila bi doktora odgovor na gore navedeno pitanje.
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.04.2014. 12:20

Ispričavam se svima, no do sada nisam vidio ovu skupinu pitanja na forumu!

Ne postoji opravdanje za ovako rašireni strah od cijepljenja. Nažalost internetski izvori su različitog porijekla i savjetujem da se konzultiraju portali stručnih društava i Svjetske zdravstvene organizacije. Proučavanje znanstvenih baza podataka je primjereno za znalce iz područja vakcinologije. Rekao bih samo da su današnja cjepiva puno bolja i čišća od onih kojima se cijepila moja generacija. Činjenica jest da utizma ima sve više no bilo bi pogrešno dovoditi ga u uzočno-posljedičnu vezu sa cijepljenjem. Kada bi se sve s čim dolazimo u kontakt od trenutka začeća kontroliralo kao što se kontroliraju cjepiva autizma bi vjerujem bilo manje. Kontraindikacija za cijepljenje je vrlo jaka alergija na jaja - ako dijete konzumira npr tjesteninu s jajima bez znakova alergije - može se cijepiti. Ako do sada nije bilo alergijskih reakcija na druga cjepiva tada ne bi trebalo biti niti na ovo. Ipak, ako se osjećate nesigurno, cijepljenje se može obaviti i u bolničkim uvjetima.