Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


problem sa stolicom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kreso

21.01.2004. 11:14

Postovani,
Imamo bebu od mjesec i 20 dana, koja ima u zadnje vrijeme probleme sa stolicom. Beba je na majcinom mlijeku, napreduje dobro, nema temperaturu. Stolica je do zadnjih tjedan dana bila uredna, zuckasta, vodenasto-gelasta (pise po knjigama da je to uredu za dojene bebe) i javljala se u pravilu pri svakom obroku, u pocetku i cesce. Sad je izgled ostao isti, broj se je smanjio na tri dnevno, ali beba nikako da se pokaka, veliki dio dana stenje i smeta je pri spavanju, pa se budi. Kad to prevrsi svaku mjeru mi joj pomognemo tako da je skinemo i prodemo par puta vatom preko cmara, to je potakne i pokaka se, ali vrlo burno u rafalima i tada puno toga izade. Nikako ne smatramo da je to uredu. Sto Vi kazete o cemu se radi?
Unaprijed hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

22.01.2004. 21:51

Cijenjeni Krešo, Vaše dijete vjerojatno ima grčeve u trbuhu koji su popraćeni s nešto promijenjenim crijevnim pražnjenjem. Moguće je da dijete guta veću količinu zraka koji stvara probleme. Prolaz stolice možete (ako to smatrate potrebnim) potaknuti i uvođenjem toplomjera u izlazni dio debelog crijeva; takvim postupkom omogućujete i izlazak zraka, a time i olakšanje. Pratite apetit djeteta, dobivanje na težini, rast i razvoj. Ako su ovi elementi uredni, možete biti mirniji. Ako nešto od toga "zaostaje", ne možete sve prepustiti prirodi, već morate potražiti pedijatra. Obratite malo pažnje i prehrani majke; na što - većinom morate otkriti sami. Iskustva su vrlo različita, ista hrana različito djeluje. Srdačan pozdrav.

Kreso

22.01.2004. 23:20

Postovana doktorice,
Vase pretpostavke su tocne, beba zaista ima grceve, samo nismo pretpostavljali da to moze imati tolike veze sa stolicom. Moram priznati da nam je sad psihicki lakse, jer smo se preplasili da nije sto gore...
Sto se tice prehrane majke imamo par pitanja. U njenoj prehrani ima dosta zitarica proso, jecam, zob i cous-cous. Znamo da je to zdrava hrana, ali moze li ona utjecati na ovakvu stolicu? Drugo i mozda najvaznije pitanje, na koje nam nitko jos nije konkretno odgovorio, je koliko vremena nakon majcinog jela ta hrana moze imati utjecaj na probavu bebe.?To nam je vazno da bi mogli procjeniti koja hrana bebi eventualno smeta.
Hvala Vam puno

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

23.01.2004. 21:19

Štovani Krešo, navedena hrana ne bi trebala imati loš utjecaj, a na Vaše vrlo precizno pitanje ".... koliko vremena nakon majčinog jela...." nije moguće dati precizan odgovor. Molim Vas, pokušajte shvatiti da biologija nema nikakve veze s matematikom - i opće stvari u biologiji vrlo su individualne i ne mogu se u cijelosti prenijeti na konkretnu osobu. No, i dalje mislim da nema razloga za paniku; u velikom broju slučajeva pomogne kombinacija vremena i prirode. Međutim, ako ste jako nemirni, ne zaboravite da su pedijatri nadležni i za zdravu djecu i za razgovor s roditeljima, pa stoga, ne oklijevajte. Nema ništa bolje nego čuti da je dijete dobro i zdravo. Sretno.