Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prolaps mitralne valvule


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

curka 19

17.08.2010. 21:40

Već sam Vam jednom pisala u vezi dijagnosticiranog mi GERBA i gastritisa ali zamolila bih Vas da mi odgovorite i na ovo pitanje:
Imam 18.g, a sa 17.mi je dijagnosticiran pmv te sam tada bila hospitalizirana na odjelu dječje kardiologije zbog simptoma koji su trajali oko godinu dana pa me moja dr. uputila na bolničku obradu:probadanja u prsištu, čestih epizoda otežanog disanja( nestane mi zraka u mirovanju i tada moram više puta jako udisati da bi mogla normalno disati..kao da "dišem na škrge"blunk. Tamo je napravljen uzv, ekg u više navrata i još neke pretrage te mi je propisan atenolol a' 25 mg jednom dnevno, a ja sam i dalje na kontrolama kod svog kardiologa. Stvar je u tome što mi je u zadnje vrijeme počeo smetati i manji tjelesni napor..tj. vrlo brzo se umorin od aktivnosti koje sam dosad radila normalno i nisu mi predstavljale problem i jako su česte epizode te nemoguićnosti normalnog disanja,, "nestašice zraka" vrlo često osjetim preskakanje srca, a puls mi je nekako čudan-počinje ritmično u jednakim razmacima pa se uopće ne čuje nekoliko sec. pa tada ubrza. Ovo je nalaz poslijednjeg ekg i uzv-a

ekg:sinus aritmia 70/min, el os vertikalna, PQ 0.16", QRS 0.06", QT 0.34". T-val negativan u D3 i aVf.Bez znakova hipertrofije

uzv:situs solitus. Uredna segmentna građa srca, uredne dimenzije i kontrakcije. Kontinuitet ia i iv septuma. Na mitralnoj valvuli prolabira PMK u središnjem dijelu, nema regurgitacije. Ostale valvule b.o. Aortni luk normalan, lijevi. Nema duktusa niti CoA, ne vidi se perikardijalnog izljeva.Kardilog je spomenuo neki šum i klik..ja mislim da je rekao mezodijastolički klik i holosistolički šum koje čuje auskultacijom al nije baš pričljiv..pa..

Ovo su nalazi od prije 6 mj. i molila bi vaše mišljenje, i ne znan da li moje tjel. aktivnosti mogu biti normalne jer jedan kardilog kaže ne, a drugi koji me sad vodi da mogu.
I kako da ove simptome smanjim..il što već jer mi stvarno smetaju, i što mi je sada činiti?
Nadam se da nisam bilapredosadna i da ste me razumijeli happy

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

18.08.2010. 11:30

U nalazu UZ-a i EKG-a nema ništa što bi bilo tako nenormalno da bi moglo rezultirati umaranjem. U tom je smislu srce, izgleda, zdravo. Vi samo morate povremeno ići na kontrolu kod kardiologa, i u slučaju određenih medicinskih manipulacija (stomatoloških, endoksopskih, i sl.) uzeti profilaktički antibiotike za sprečavanje bakterijskog endokarditisa.
Ako se jako umarate po tipu zaduhe ili nedostatka zraka, onda je to ili organski, ili "psihogeno". Organski bi se uzroci trebali otkriti pulmološkom obradom i ergospirometrijom, a psihogeni ostaju za kraj, kada je sve drugo isključeno.